Struja i telekomunikacije se vraćaju u dijelove etiopskog Tigraja

Struja i telekomunikacije se vraćaju u dijelove etiopskog Tigraja

Osnovne usluge poput struje i telekomunikacija vraćene su u ključne delove etiopskog regiona Tigraj nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vatre pre mesec dana, ali većina oblasti je i dalje odsečena od sveta.

Sporazum potpisan 2. novembra zahteva od federalne vlade Etiopije da vrati osnovne usluge Tigraju, koji je uglavnom bio bez telefonskih, internetskih i bankarskih usluga od izbijanja rata pre dve godine. Struja je takođe prekinuta u regionu sa više od 5 miliona ljudi.

U utorak je državna kompanija Fana Broadcasting Corporate izvestila da je glavni grad Tigraja, Mekele, ponovo priključen na nacionalnu električnu mrežu nakon održavanja dalekovoda.

Kibrom Gebreselasije, direktor bolnice u Ajderu u Mekeleu, potvrdio je da grad ima „neprekidnu” struju od utorka uveče. „Ovo je prvi put posle nekoliko nedelja“, rekao je Kibrom za Asošijeted pres u sredu.

Međutim, prema stanovnicima, snabdevanje električnom energijom u delovima Mekelea i dalje je neuredno.

Telekomunikacije su nastavljene u delovima južnog Tigraja i u drugom po veličini gradu u regionu Širu, koji je domaćin velikom broju raseljenih ljudi. Dvojica stanovnika rekli su AP-u da je gradska telefonska mreža obnovljena tokom vikenda, ali su rekli da je grad i dalje bez struje, bankarstva i interneta.

Činilo se da telefonske linije u gradovima Aksumu i Adigratu i dalje ne rade u sredu popodne.

Gašenje Tigrajevih osnovnih službi izazvalo je optužbe za blokadu koju je nametnula vlada, dok je ograničenje ulaska humanitarne pomoći u region navelo istražitelje Ujedinjenih nacija ranije ove godine da zaključe da je vlada Etiopije verovatno koristila gladovanje kao metod rata.

Zamračenje interneta koje utiče na Tigrai je „najduže neprekidno gašenje na svetu“, prema grupi za ljudska prava Access Nov.

Zatvaranje Tigrajevih banaka ostavilo je milione ljudi u nemogućnosti da pristupe svojoj ušteđevini za kupovinu hrane, tvrde humanitarni radnici, što je pogoršalo tešku humanitarnu krizu u regionu.

Narodna banka Etiopije naredila je komercijalnim bankama da preduzmu revizije pre ponovnog otvaranja filijala koje se nalaze u oblastima Tigraja pod kontrolom savezne vojske, javljaju lokalni mediji.

Lideri Tigraja trebalo je da demobilišu svoje snage u roku od 30 dana od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre. Prošle nedelje, Tigrajev vrhovni vojni komandant, Tadese Voreda, rekao je novinarima da se 65 odsto Tigrajevih boraca povuklo iz oblasti fronta.

Tigrejevo rukovodstvo je, međutim, reklo da se neće u potpunosti demobilisati sve dok se vojska susedne Eritreje ne povuče. AP je izvestio o iskazima svedoka o eritrejskim trupama koje su ostale u Tigreju nakon sporazuma o prekidu vatre i ubijaju civile i pljačkaju imovinu.