Hiljade Izraelaca demonstriralo pred parlamentom u Jerusalimu, traže oslobađanje talaca

Hiljade Izraelaca demonstriralo pred parlamentom u Jerusalimu, traže oslobađanje talaca

Hiljade Izraelaca demonstriralo je juče u Jerusalimu tražeći oslobađanje talaca, u podršci porodicama talaca koji se drže u Gazi, tačno šest mjeseci od kada su oteti tokom napada Hamasa na jug Izraela.

Okupljeni ispred Kneseta, izraelskog parlament koji je na raspustu za proslavu jevrejskog Uskrsa, demonstranti su skandirali slogane kao „Živi i žive, ne u kovčezima“ i „Svi slobodni sad. Sporazum sad“.

Agam Goldštajn (17), koja je oslobođena tokom jednonedjeljnog primirja između Izraela i Hamasa krajem novembra, izašla je na podijum da poruči taocima koji su još zatočeni u Gazi da se drže.

Prije nje, žene kojima je na ustima bio zalijepljen flaster sa cifrom 184 (broj dana od 7. oktobra koliko su taoci zatočeni) mahale su slikama 14 žena koje su i dalje u rukama svojih otmičara.

Ofri Bibas, čiji je brat Jarden, snaha Širi i njihovo dvoje djece, četvorogodišnji Ariel i jednogodišnji Kfir među taocima obratio se okupljenim i pozvao da ih ne zaborave.

Kfir Bibas je najmlađi od 250 talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra. On i njegov brat su jedini maloljetnici među 129 talaca koji se još drže u Gazi, i od kojih izraelske vlasti vjeruju da je 34 umrlo.

Još jedna runda posrednih pregovora Hamasa i Izraela preko međunarodnih posrednika – SAD, Katara i Egipta, treba da se održi u Kairu, gdje su pregovarači raznih strana već stigli ili se čekaju u nadi da će se postići sporazum o primirju i oslobađanju talaca.

Hamas i Izrael uzajamno se optužuju da blokiraju te pregovore.