Trijumf filma „Openhajmer“ – Ovo su ovogodišnji dobitnici Oskara

Trijumf filma „Openhajmer“ – Ovo su ovogodišnji dobitnici Oskara

„Openhajmer“ je najbolji film 96. dodjele Oskara. Od 13 nominacija film o ocu atomske bombe osvojio je sedam , uključujući Kristofera Nolana za režiju i Kilijana Marfija za najboljeg glumca.

„Jadna stvorenja“ odnijela su četiri, a Ema Stoun svog drugog Oskara . Uprkos 10 nominacija, Skorsezeove „Ubice pod cvijetnim mjesecom“ nisu osvojile nijednu statuetu, dok je „Barbi“ pokupila tek jednu – za najbolju pjesmu.

U izuzetno jakoj konkurenciji, Ema Stoun osvojila je svog drugog Oskara za najbolju glumicu i to za ulogu Bele Bakster u filmu Jadna stvorenja.

Posle dugogodišnje rediteljske karijere tokom koje je snimio pregršt izuzetnih ostvarenja, Kristofer Nolan konačno je osvojio statuetu za režiju za Openhajmera.

Najveći favorit za najboljeg glumca Kilijan Marfi opravdao je očekivanja i odnio kući svog prvog Oskara.

Ludvig Goranson podigao je svog drugog Oskara za originalnu muziku filma Openhajmer, dok je Bili Ajliš takođe osvojila drugu statuetu u karijeri i to za pesmu What I Was Made For u blokbasteru Barbi.

Ben Praudfut i Kris Bauers nagrađeni su za najbolji kratki dokumentarni film Poslednja majstorska radionica, dok su Mstislav Černov, Mišel Mizner i Rejni Aronson-Rat podigli statuete za dugomentražni dokumentarac Dvadeset dana u Marijupolju.