Istraživanje: Britanskim konzervativcima pala podrška na najniži nivo u poslednjih 46 godina

Istraživanje: Britanskim konzervativcima pala podrška na najniži nivo u poslednjih 46 godina

Podrška za britansku vladajuću Konzervativnu stranku pala je na najniže nivoe u više od četiri decenije, po rezultatima ispitivanja javnog mnjenja čiji su rezultati objavljeni juče (4. marta), uoči izbora koji se očekuju u drugoj polovini godine.

Ispitivanje Ipsosa pokazalo je da je konzervativce, koji su na vlasti 14 godina, na kraju februara podržavalo 20 posto birača, sedam postotnih bodova manje u odnosu prema mjesec dana prije, a opozicione laburiste 47 posto, prenosi Hina.

Konzervativci su prema tome najnepopularniji od 1978, kada je Ipsos počeo redovno pratiti popularnost glavnih britanskih stranaka.

Podrška za konzervativce otprilike jednako niska bila je 1994. kada je iznosila 22 posto. Tada je premijer bio Džon Mejor. To je bilo tri godine prije nego je stranka doživjela najteži poraz na izborima u gotovo stotinu godina.

“Historijske usporedbe i dalje izgledaju zlokobno za Rišija Sunaka i konzervativce”, rekao je Gideon Skiner, direktor političkih istraživanja pri Ipsosu.

Premijer Sunak rekao je kako očekuje da će sazvati opće izbore u drugoj polovini godine, ali nije rekao kada.

Ipsos je ispitivanje proveo na 1.004 odraslih u Britaniji putem telefona od 21. do 28. februara.

Pad podrške za konzervativce uslijedio je nakon teškog početka godine za Sunaka. Britanija je pred kraj prošle godine ušla u recesiju.

U međuvremenu, još je jedan bivši konzervativni ministar najavio da će napustiti parlament.

Pol Skuli, bivši ministar tehnologije, rekao je da će napustiti parlament kada dođu izbori.

“Stranka se zbog podjela pogubila”, rekao je. “Potrebna joj je vizija povrh upravljanja krizama koja bi mogla privući veći dio biračkog tijela.”