Mađarska je obnovila blokadu učešća Ukrajine na sastancima NATO-a

Mađarska je obnovila blokadu učešća Ukrajine na sastancima NATO-a

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine potvrdilo je da je na zahtjev Mađarske blokirano puno učešće ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe na zvaničnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja NATO u Bukureštu, prenosi „Evropska istina“.

Kao što znate, od 29. do 30. novembra ministri spoljnih poslova zemalja Alijanse održaće još jedan sastanak u glavnom gradu Rumunije. Očekuje se da će se tamo razgovarati o daljoj podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Fajnenšel tajms je prvi javio da se Mađarska usprotivila učešću šefa Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe na zvaničnoj sednici, pa je ukrajinski ministar prinuđen da se sastane sa svojim kolegama na odvojenoj večeri.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine potvrdilo je „Evropskoj pravdi” da će šef Ministarstva spoljnih poslova voditi pregovore sa ministrima NATO-a u okviru odvojenog sastanka koji je posebno organizovao generalni sekretar NATO.

„Kao što znate, Mađarska od 2017. blokira sastanke komisije Ukrajina-NATO iznad nivoa ambasadora. Da bi formalno prevazišao mađarski veto, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg organizuje odvojeni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a i Ukrajina. Na ovom sastanku Dmitro Kuleba i njegove inostrane kolege će razgovarati o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini i obnavljanju ukrajinske energetske infrastrukture“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko u komentaru „EP“.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova je dodao da će tokom posete Bukureštu ministar održati i niz bilateralnih sastanaka.

Vredi napomenuti da je u prvim nedjeljama ruske invazije na Ukrajinu Mađarska suspendovala svoj veto i Dmitro Kuleba je bio pozvan i učestvovao na zvaničnim sastancima NATO-a.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov takođe je učestvovao na sastancima NATO-a uprkos mađarskom vetu.

Ukrajina se početkom marta pridružila sajber centru pod NATO, koji je takođe prethodno blokirala Mađarska.