Njemačka industrija ispašta zbog sukoba na Crvenom moru

Njemačka industrija ispašta zbog sukoba na Crvenom moru

Njemačka industrija se zbog otežanog saobraćaja kroz Suecki kanal i štrajkova željeznice pojačano suočava sa nedostatkom materijala i sirovina, saopštio je ekonomski institut Ifo.

“Osim sukoba na Crvenom moru i višestruki štrajkovi njemačkih željezničara su doprinijeli tome da se sve više kompanija suočava sa manjkom sirovina i dijelova”, ukazuje Ifo.

Prema ispitivanju ovog instituta, u februaru je 14,6 posto kompanija izjavilo kako ima problema sa proizvodnjom zbog nedostatka sirovina i dijelova. U januaru je to isto prijavilo 12,5 posto kompanija.

Nestašice posebno pogađaju hemijsku, elektronsku i automobilsku industriju. Krajem januara proizvođač električnih automobila Tesla prekinuo je na dvije sedmice proizvodnju u svom pogonu pored Berlina zbog nedostatka elektronskih komponenti, prenosi Hina.

Glavni problem predstavlja otežani promet kroz Suecki kanal zbog napada Husa na trgovačke brodove koji prolaze moreuzom između Arapskog poluotoka i Afrike.

Od prošle sedmice se zbog zaštite brodova u ovim vodama nalazi i jedna njemačka fregata.

Ifo je istodobno ukazao na to da se trenutna situacija ne može uporediti s periodom pandemije, kada je 81 posto kompanija smanjilo ili prekinulo proizvodnju zbog prekida dobavljačkih lanaca.

“Trenutno nedostaci i smanjene isporuke ne predstavljaju ključni problem za industrijsku proizvodnju”, stoji u saopštenju njemačkog ekonomskog instituta.