Božović: Svaki četvrti nastavnik žrtva nasilja

Božović: Svaki četvrti nastavnik žrtva nasilja

Porast vršnjačkog, ali i nasilja nad nastavnim kadrom u Crnoj Gori ozbiljno prijeti da ugrozi ionako poljuljani autoritet prosvjetnih radnika. O tome zašto naša zemlja nema adekvatne mehanizme zaštite u ovakvim slučajevima razgovarali smo sa predsjednikom Sindikata Prosvjete Radomirom Božovićem, koji je za ADRIA TV komentarisao najnovije incidente u crnogorskim školama.

Istraživanje Sindikata prosvjete pokazuje da je svaki četvrti nastavnik u crnogorskim školama pretrpio ili trpi neki oblik nasilnog ponašanja. Koji su to, osim fizičkog, još uvijek neprepoznati oblici nasilja nad prosvjetnim radnicima ?

„Nastavnici trpe i verbalno i fizičko nasilje. koliko puta nastavnik doživi u učionici situaciju, posebno u osnovnoj školi, da kaže učeniku otvori svesku i piši, učenik kaže neću, ne možeš mi ništa, da hoće da ga uputi kod pedagoga ili psihologa, učenik jednostavno kaže neću da izađem, ne možeš mi ništa. Dakle, tih situacija kada učenik svjesno ruši autoritet nastavnika imamo koliko god hoćete.

Imamo situacije kad roditelj dođe nezadovoljan ocjenom koju je njegovo dijete dobilo, tako naelektrisan negativno da istog trena zahtijeva razgovor s nastavnikom, da se on razračuna s nastavnikom. dešava se da taj verbalni sukob ponekad preraste i u ozbiljne uvrede“, ističe Božović.

Sankcije za učenike koji ispoljavaju neki vid agresije prema vršnjacima ili svojim nastavnicima uglavnom su preblage i svode se na premještanje problematičnog đaka u drugu školu, u šta smo se uvjerili i na primjeru posljednjeg incidenta u OŠ „Savo Pejanović“, kada je učenik koji je fizički nasrnuo na nastavnika, jednostavno premješten u drugu obrazovnu ustanovu. Dešava se, kaže Božović, da nerijetko i prosvjetari snose posljedice jer su prijavili nedolično ponašanje, kao što se nedavno desilo u OŠ Pavle Rovinski.

„Pominjali smo u našem saopštenju da je nastavnica uhvatila učenika da prepisuje koristeći mobilni telefon. Ispostavlja se da je učenik slikao svoj test i poslao ga nastavnici s privatnog kursa, ona brže bolje uradila zadatke,vratila učeniku i on prepisivao.Nastavnica to vidi i nastavnica slika njegov telefon kao dokaz prepisivanja, saopšti slučaj i pomoćniku direktora i razrednom starješini i sjutradan pođe u Upravu policije da prijavi nastavnika s privatnog kursa koji je nedozvoljeno pomagao učeniku da uradi test. I šta se desilo ? Po prijavi roditelja, direktorka pokreće disciplinski postupak protiv nastavnice matematike i kažnjava je sa 20 posto od plate za jedan mjesec, navodno je učinila teži prekršaj u radu zato što nije slučaj evidentirala u dnevniku rada“, kaže Božović.

Jedno je sigurno-delikventno ponašanje u školama mora se strožije kažnjavati. Pitali smo našeg sagovornika ko je nadležan za eventualno pooštravanje sankcija za maloljetna lica u ovakvim slučajevima.

„Mi smo kao sindikat predložili da se možda kaznena politika pojača u krivičnom zakoniku, i tražili smo od Ministarstva pravde više puta da se sastanemo, da im predočimo rezultate do kojih smo mi došli, da vidimo da li u Krivičnom zakoniku postoji mogućnost da roditelji možda snose sankcije u vidu novčanih kazni ako njihovo dijete fizički nasrne na nastavnike. Da vidimo da li u zakonu o maloljetnim licima može neka vrsta kazne da se pojača“, zaključio je Božović.