Detalji sinoćnjeg incidenta na Kosmetu: Albanci prijetili nožem i tražili od srpske djece da kažu da je Hašim Tači njihov predsjednik!

Detalji sinoćnjeg incidenta na Kosmetu: Albanci prijetili nožem i tražili od srpske djece da kažu da je Hašim Tači njihov predsjednik!

Dvojica Albanaca presrela su automobilom grupu od petoro srpskih maloljetnika u Lapljem Selu kod Gračanice i, uz psovke i prijetnje nožem, od djece su tražili da kažu da je njihov predsjednik Hašim Tači i da predsjednika Srbije nazivaju pogrdnim imenima, prenosi RTS.

Kako se navodi, incident se dogodio u petak oko 22.00 časova u neposrednoj blilzini Srednjoškolskog centra, gdje su dječaci sjedjeli na klupi, kada se uz šrkipu kočnica nadomak njih zaustavio crveni „tiguan“.

Pomislivši da vozač želi da upita za put do Prištine, srpski maloljetnici su se približili automobilu, iz koga je vozač, uz psovke i pogrdne riječi, od njih zahtjevao da skandiraju Tačiju i vrijeđaju i pogrdniim imenima nazivaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je za RTS ispričao roditelj jednog od maloljetnih dječaka, djeca su se razbježala, ali je vozač automobilom prepriječio put dvojici, izvadio nož i nastavio da ih prati, dok je njegov suvozač sve vrijeme događaj snimao telefonom.

Djeca su uspjela da pobjegnu, a napadači su nastavili kretanje u pravcu Prištine.

Slučaj su roditelji prijavili policiji u Gračanici.

Sinoćnji mučki napad, prijetnje i provokacije po etničkoj osnovi na petoricu srpskih mladića u Lapljem selu kod Gračanice, od strane dvojice Albanaca, direktna su posljedica politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

„Na meti ekstremista našla se srpska omladina i oni tek pukom srećom nisu povrijeđeni u incidentu, u kom su na njih od strane Albanaca potezani noževi, sa očiglednom namjerom da budu i upotrijebljeni. Ovaj incident do koga je došlo ispred Srednjoškolskog centra unio je ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici i na centralnom Kosovu i Metohiji, jer se roditelji sa pravom pitaju kako smiju djecu da puste bez pratnje napolje.

Sve češće na meti ekstremnih Albanaca nalaze se srpska djeca koja nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime.

Ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom, međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad. Zahtjevamo da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine sa politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.