Stoltenberg: Putin pokušava da iskoristi zimu kao oružje

Stoltenberg: Putin pokušava da iskoristi zimu kao oružje

, izjavio je za njemački medij Velt generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, prenosi Ukrinform.

Trenutno, kako je rekao, Putin reaguje na poraze „brutalnije“. Sa početkom zime, Moskva je počela da bombarduje energetski sistem Ukrajine kako bi zemlju bacila na koljena.

„Putin pokušava da iskoristi zimu kao oružje. Ali neće postići ovaj uspjeh“, rekao je Stoltenberg.

On je napomenuo da što više vojnih uspjeha Ukrajina bude imala, to će njena pozicija biti jača u budućim pregovorima.

„Možemo ojačati poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom ako pružimo vojnu podršku zemlji. Najbolji način da podržimo mir je podrška Ukrajini“, rekao je on.

Stoltenberg je dodao da svi partneri treba da podrže i povećaju pomoć Ukrajini. To bi pomoglo Ukrajincima da brane svoje pravo na samoodbranu.

U tom kontekstu, on je istakao ulogu Nemačke, čija je snažna podrška ključna, jer „isporuke oružja iz Njemačke spasavaju živote“. Konkretno, njemački sistemi protivvazdušne odbrane pomoći će zaštiti domova, škola i bolnica od ruskih projektila.

Stoltenberg je priznao da pomoć Ukrajini ima cijenu u zapadnim društvima, jer sve veći računi za hranu i struju znače teška vremena za mnoga domaćinstva u Evropi.

„Ali moramo zapamtiti da narod Ukrajine svaki dan plaća svojom krvlju“, rekao je on.

Stoltenberg je rekao da će, ako Putin dobije rat, on i drugi „despoti“ nastaviti da koriste nasilje za postizanje svojih ciljeva.

„To bi moglo značiti još rata i više patnje. To bi naš svijet učinilo još opasnijim. U našem je interesu da Ukrajina pobjedi“, rekao je on.

Od 29. do 30. novembra, u Bukureštu, ministri spoljnih poslova imaju za cilj da donesu odluku o još većoj podršci Ukrajini u okviru sveobuhvatnog paketa pomoći.