Sirija: Oborene izraelske rakete u blizini Damaska

Sirija: Oborene izraelske rakete u blizini Damaska

Sirijska protivvazdušna odbrana (PVO) oborila je izraelske rakete lansirane na selo u blizini Damaska, saopštila je sirijska vojska 10. februara, navodeći da je to bio drugi raketni napad u manje od 24 sata, prenijela je agencija Rojters (Reuters).

U saopštenju se navodi da su raketni udari izvedeni iz pravca Golanske visoravni i da je pričinjena manja materijalna šteta. Napad nije eksplicitno pripisan Izraelu.

Izraelska vojska je, na zahtev da prokomentariše sirijske navode, odgovorila da ne komentariše izveštaje objavljene u stranim medijima.

Kako prenosi Rojters, od decembra 2023. godine u izraelskim udarima na teritoriju Sirije ubijeno je nekoliko pripadnika Revolucionarne garde Irana, među njima i visoko rangirani oficiri vojne obavještajne službe.

Od početka rata u susednoj Siriji 2011. godine Izrael je izveo stotine vazdušnih udara na ciljeve u toj zemlji, uglavnom gađajući proiranske snage, uključujući i libanski Hezbolah, saveznike sirijskog režima, kao i sirijsku vojsku.

Izrael retko preuzima odgovornost za svoje operacije u Siriji, ali tvrdi da neće dozvoliti da Iran proširi svoje prisustvo u njoj. Razmjena vatre je gotovo svakodnevna na izraelsko – libanskoj granici između proiranskog Hezbolaha i izraelske vojske od 7. oktobra, kada je započeo rat između Izraela i Hamasa, kog su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države označile kao terorističku organizaciju.