Danas je Sveti Stefan Dečanski: Njegova kruna simbol srpske države Crne Gore

Danas je Sveti Stefan Dečanski: Njegova kruna simbol srpske države Crne Gore

Danas Srpska pravoslavna crkva praznuje Svetog Stefana Dečanskog. Stefan Uroš III Nemanjić ili poznatiji kao Stefan Dečanski, ktitor manastira Visoki Dečani, bio je sin kralja Milutina i otac Dušana Silnog.

Kruna kralja Stefana Dečanskog, danas se čuva na Cetinju. Zanimljivo je da je Kralj Nikola I Petrović krunisan ovom krunom 1910.godine za kralja Crne Gore, kao naslednik Nemanjića i slavne srpske loze koja i vuče svoje korjene iz Crne Gore.

Kruna Stefana Dečanskog je izrađena početkom 14. vijeka za potrebe krunisanja ovog srpskog vladara, a zatim i za njegovog sina – kralja i potonjeg cara Dušana Silnog.

Malo ljudi zna da je ova kruna završila u Crnoj Gori kao poklon Karlovačke mitropolije SPC, crnogorskom vladiki Petru I Petroviću NJegošu. To se desilo u Sremskim Karlovcima 1784. godine kada je Petar I Petrović NJegoš hirotonisan od karlovačkog mitropolita Mojsija Putnika.

Ova jedina preostala kruna iz dinastije Nemanjića nije slučajno završila na Cetinje, ako se uzme u obzir podatak da su Petrovići bili duhovni naslednici Nemanjića i da su čuvali ideju Svetosavlja i srpske države kroz mračno vrijeme turske okupacije.