Netanjahu dao instrukcije Mosadu: Lideri Hamasa meta gdje god da su

Netanjahu dao instrukcije Mosadu: Lideri Hamasa meta gdje god da su

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je da je dao instrukcije obavještajnoj agenciji Mosad da uđe u trag članovima rukovodstva islamskog ekstremističkog Hamasa koji žive van Pojasa Gaze u inostranstvu.

„Dao sam instrukcije Mosadu da djeluje protiv glavešina Hamasa, gdje god da su“ , rekao je on sinoć na konferenciji za novinare.

Netanjahu je odgovarao na ocjenu novinara da su lider Hamasa Ismail Hanije i Kaled Mašal, njegov prethodnik, „euforični“ zbog rata i očekuju da nastave da vladaju Gazom kada se završi. Oni obojica žive u inostranstvu.

Većina najviših članova Hamasa živi u izgnanstvu, uglavnom u Kataru i Bejrutu, glavnom gradu Libana.

Mosad je bio optužen za niz ubistava u inostranstvu ne samo palestinskih ekstremista već i iranskih nuklearnih naučnika u proteklim godinama.

U izraelskom udaru iz vazduha na jug Libana kasno sinoć je ubijen, kako se veruje, sin vođe parlamentarnog bloka Hezbolaha Muhameda Rada.

Hezbolah je jutros objavio da je pet boraca te proiranske šiitske organizacije ubijeno, a među njima Abas Muhamed Rad. Lokalni mediji su ga identifikovali kao sina poslanika.

Libanski ekstremistički Hezbolah ima političko krilo i poslanike u parlamentu.

Državna Nacionalna novinska agencija je javila da je u izraelskom udaru iz vazduha na kuću u Beit Jahunu kasno sinoć ubijeno četvoro ljudi i da je jedna osoba ranjena.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala izvještaje o udaru.