Suša je ubila 205 kenijskih slonova za 10 mjeseci, kaže ministar

Suša je ubila 205 kenijskih slonova za 10 mjeseci, kaže ministar

Suša u Keniji usmrtila je 205 slonova i desetine drugih divljih životinja između februara i oktobra, jer veći deo istočne Afrike trpi najgoru sušu u poslednjih 40 godina, izjavila je u petak ministarka turizma Penina Malonca.

Iako su sporadične padavine konačno počele u regionu, kenijsko meteorološko odeljenje prognozira ispodprosečne padavine za veći deo zemlje u narednim mjesecima, izazivajući strah da pretnja po divlji svet Kenije nije gotova.

„Suša je izazvala smrtnost divljih životinja… zbog iscrpljivanja resursa hrane, kao i nestašice vode“, rekao je Malonza, sekretar kabineta za turizam, divlje životinje i nasleđe, na konferenciji za novinare.

Četrnaest vrsta je pogođeno sušom, rekla je ona.

Pored uginulih slonova, 512 gnuova, 381 obična zebra, 12 žirafa i 51 bivol takođe je podleglo suši u istom periodu – neki u nacionalnim parkovima koji su glavna turistička atrakcija u zemlji.

Takođe je zabelježeno 49 smrti retke i ugrožene Grevijeve zebre.

U septembru, grupa za očuvanje Grevi’s Zebra Trust saopštila je da je 40 Grevijevih uginulo u samo tri meseca zbog suše, što predstavlja skoro 2% populacije vrste.

Iako je prvi korak u obračunu gubitaka, brojke objavljene u petak verovatno su daleko od sveobuhvatnih, upozorilo je ministarstvo u izveštaju, navodeći da su mesožderi mogli da progutaju neke leševe.

„Tako postoji mogućnost većeg mortaliteta“, navodi se u izveštaju.

Vest o putarini za divlje životinje u Keniji, gde turizam doprinosi oko 10% ekonomske proizvodnje i zapošljava preko 2 miliona ljudi, stižu samo nekoliko dana prije početka klimatske konferencije UN-a COP27.

Domaćin Egipat stavio je u fokus razgovora pitanje „gubitaka i štete“, nadoknade za gubitke od klimatskih katastrofa. Godinama se raspravljalo o ovom pitanju nikada nije bilo deo formalnog dnevnog reda pregovora UN-a, pošto su se bogate zemlje odupirale stvaranju mehanizma finansiranja koji bi mogao da sugeriše odgovornost za istorijsku klimatsku štetu.

Oblasti sjeverno i južno od Kenije su najviše pogođene sušom i takođe su dom najvećeg dijela populacije slonova u Keniji.

Prošlog mjeseca, dobrotvorna organizacija Save the Elephants saopštila je da je jedno čuveno tijele, poznato po tome što je blizanac, što je retkost za slonove, umrlo tokom suše.

Ministarstvo je preporučilo da se ugroženim grupama divljih životinja obezbjede voda, sol i hrana i da se poveća praćenje i prikupljanje podataka.