Uganda će primeniti vakcinu protiv ebole za dvije nedjelje, kaže zvaničnik SZO

Uganda će primeniti vakcinu protiv ebole za dvije nedjelje, kaže zvaničnik SZO

Eksperimentalne vakcine protiv ebole biće raspoređene u Ugandi za oko „dvije nedjelje“, rekao je zvaničnik Svijetske zdravstvene organizacije u srijedu, dok je ta istočnoafrička zemlja sprovodila teške preventivne mjere koje uključuju zatvaranje u oblastima pogođenim ebolom .

Potencijalno stotine hiljada probnih doza vakcine će podstaći napore koji se i dalje moraju fokusirati na praćenje kontakata sa ebolom i angažovanje zajednice, rekao je za Asošijeted pres dr Jonas Tegen Voldemarijam, predstavnik SZO u Ugandi.

„Sve smo bliže i bliže razmeštanju vakcina“, rekao je on. „Ovo je studija. Ovo je samo još jedan alat koji ćemo isprobati.“

Vakcine koje su razvili Sabin Institut za vakcine sa sedištem u SAD i Univerzitet Oksford „spremne su za isporuku“ u Ugandu, koja finalizuje protokole za studiju prije nego što Nacionalna uprava za lekove izda uvozne dozvole, rekao je on.

Sudanski soj ebole, za koji ne postoji dokazana vakcina, kruži Ugandom. Ebola, koja se manifestuje kao virusna hemoragična groznica, zarazila je najmanje 60 ljudi i ubila 24. Zvanični podaci ne uključuju ljude koji su verovatno umrli od ebole pre nego što je izbijanje potvrđeno. Među žrtvama je pet zdravstvenih radnika.

Oksfordsku vakcinu proizvodi Institut za serum Indije, koji je ukazao da na kraju može da učini dostupnim stotine hiljada doza, kaže Jonas, koji pažljivo prati odgovor na ebolu u Ugandi.

Uganda je proglasila izbijanje ebole 20. septembra, nekoliko dana nakon što je zarazna bolest počela da se širi u ruralnoj poljoprivrednoj zajednici. Mere zaključavanja i noćnog policijskog časa sada su na snazi u epicentru epidemije, oko 150 kilometara (90 milja) zapadno od glavnog grada Kampale.

Ebola se širi kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe ili kontaminiranim materijalima. Simptomi uključuju groznicu, povraćanje, dijareju, bol u mišićima i ponekad unutrašnje i spoljašnje krvarenje.

Naučnici ne znaju prirodni rezervoar virusa, ali sumnjaju da se prva žrtva u izbijanju ebole zarazi kontaktom sa zaraženom životinjom ili jedenjem njenog sirovog mesa. Ugandski zvaničnici i dalje ulažu u izvor trenutne epidemije.

Uganda je imala više izbijanja ebole, uključujući jednu 2000. godine koja je ubila više od 200 ljudi. Izbijanje ebole 2014-16 u zapadnoj Africi ubilo je više od 11.000 ljudi, što je najveći broj smrtnih slučajeva ove bolesti ikada.

Ebola je otkrivena 1976. godine u dve istovremene epidemije u Južnom Sudanu i Kongu, gde se dogodila u selu blizu reke Ebola po kojoj je bolest i dobila ime.