Konzumacija ovog POVRĆA  može da nanese više ŠTETE nego  KORISTI

Konzumacija ovog POVRĆA može da nanese više ŠTETE nego KORISTI

Povrće važi za jednu od najzdravijih namirnica, a oni koji vode računa o zdravoj ishrani konzumiraju ga svakodnevno.

Ipak, sve treba jesti umjereno, a prema riječima ljekara, postoji i povrće sa kojim bi trebalo da budemo oprezniji, ma koliko ga voljeli.

Konzervirani grašak

Nutricionisti smatraju da je za osobu dovoljno tri do četiri kašike konzerviranog graška dnevno. Ako se ovi brojevi prekorače, može doći do teškog stvaranja gasova zbog obilja purina, inhibicije proizvodnje enzima i masne distrofije jetre.

Starije osobe treba da izbjegavaju grašak u konzervi jer se purinska kiselina može zadržati u mišićima, što će izazvati neprijatan bol.

Osim toga, grašak u konzervi nije pogodan za pacijente sa oboljenjima pankreasa jer sadrži puno šećera i soli. Takođe, ne treba ga jesti ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, giht, holecistitis, gastritis i čireve.

Zeleni grašak može izazvati nadimanje kod bilo koje osobe, pa je bolje da ga ne zloupotrebljavate. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, trudnice i dojilje.

Krompir

Krompir sadrži dosta kalijuma, kao i solanin i skrob. Ako se krompir čuva duže vrijeme, dio skroba se razlaže na glukozu, fruktozu i druge jednostavne ugljene hidrate.

Sto grama krompira ima 75 kalorija. Ako krompir jedete svaki dan, možete dobiti i do kilogram tjelesne težine za nedjelju dana, u zavisnosti od nivoa fizičke aktivnosti i opšteg unosa kalorija.

Cvekla

Cvekla poboljšava varenje i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, ali sadrži dosta šećera, pa bi dijabetičari trebalo da ograniče njeno konzumiranje.

Oni koji pate od osteoporoze ili su skloni osteoporozi takođe treba da izbjegavaju da jedu cveklu jer ometa apsorpciju kalcijuma.

Cvekla sadrži i veliku količinu kalcijum oksalata, pa pacijenti sa urolitijazom treba da budu oprezni pri upotrebi. Kod osoba sa gastritisom može dodatno povećati kiselost želuca i pojačati simptome.

Kupus

Ljekari preporučuju isključivanje kupusa iz ishrane ako imate gastrointestinalni poremećaj, bolest štitne žlijezde ili čir.

Kod osoba sa poremećenim radom pankreasa i nedostatkom enzima, svjež kupus može da izazove nadimanje, nelagodnost i bolove u crevima. Preporučena porcija za zdravu odraslu osobu nije veća od 150 grama dnevno Prenosi Index.hr.

Plavi patlidžan

Solanin se akumulira u koži patlidžana, tako da se mora ukloniti pre upotrebe. Pulpa patlidžana takođe sadrži štetne supstance koje promovišu povećanje količine oksalne kiseline u tijelu, što može izazvati stvaranje kamena u bubregu.

Trebalo bi da se posavetujete sa svojim lejkarom o konzumiranju patlidžana ako imate kolitis, holecistitis, kamen u bubregu, ozbiljan artritis, ili nizak nivo gvožđa.