Koliko vode treba da pijete ako želite da izgubite  na težini

Koliko vode treba da pijete ako želite da izgubite na težini

Unos vode je ključan za održavanje zdravlja, a nutricionista i dijetetičar Sushmi Jaisval preporučuje da pijete između četiri i osam čaša vode dnevno, uzimajući u obzir faktore kao što su starost, pol i težina.

Međutim, kada je u pitanju gubitak kilograma, stvari se mijenjaju i u tom slučaju je potrebno piti mnogo više vode nego inače, prenosi Net.hr.

Tokom procesa mršavljenja, preporučena količina vode može da varira, ali brojne studije su pokazale da muškarci treba da piju deset do 13 čaša vode, a žene osam do devet čaša vode da bi imale značajan uticaj na gubitak težine.

Voda pruža osjećaj sitosti

Sushmi takođe tvrdi da ako pijete vodu prije jela, osjećaćete se siti i unositi manje kalorija, što vam na kraju pomaže da izgubite težinu.

„Ako popijete jednu do dvije čaše vode prie obroka, to ima izuzetan efekat na gubitak težine, jer tada obično jedete manje hrane“, rekla je ona.

Na taj način smanjujete apetit i sprečavate mogućnost prejedanja, a zauzvrat gubite na težini. Često se dešava da osjetite glad, što je zapravo znak da ste žedni, pa izbor čaše vode umjesto užine ponekad može biti sve što je potrebno vašem tijelu, a sprečićete i nepotrebne grickalice.

Šta ako ne volite vodu?

„Istraživanja pokazuju da osobe koje piju dvije čaše vode prije obroka imaju tendenciju da izgube težinu brže od onih koji to ne čine.

„Voda igra ključnu ulogu u distribuciji hranljivih materija do svih ćelija u tijelu, što je čini neophodnom za proces mršavljenja“, kaže dijetetičar.

Ako niste ljubitelj obične vode, preporučuje se da u vodu dodate limun ili bobičasto voće kako bi voda bila ukusnija, što bi učinilo ideju da pijete više vode privlačnijom.