Sandler će dobiti nagradu Mark Tvain za život u komediji

Sandler će dobiti nagradu Mark Tvain za život u komediji

Glumac-komičar Adam Sandler biće počastvovan plemenom komičara i zabave kada u nedelju uveče primi nagradu Mark Tven za američki humor Kenedi centra.

Sandler (56) je prvi put privukao nacionalnu pažnju kao član glumačke ekipe u emisiji „Saturdai Night Live“. Nakon što je otpušten iz glumačke ekipe nakon pet godina rada, Sandler je započeo izuzetno uspešnu filmsku karijeru koja je obuhvatila više od 30 filmova, zaradivši preko 3 milijarde dolara širom sveta.

„Adam Sandler je zabavljao publiku više od tri decenije svojim filmovima, muzikom i svojim stažom kao omiljeni član glumačke ekipe fanova u ‘SNL-u’“, rekla je predsednica Kenedi centra Debora Rater u izjavi kada je Sandlerova nagrada objavljena u decembru. „Adam je stvorio likove koji su nas naterali da se smejemo, plačemo i plačemo od smeha.

Sandlerovi top hitovi su „Happi Gilmore“, „The Vedding Singer“ i „Iou Don’t Mess vith the Zohan“. Iako prvenstveno poznat po šamarskoj komediji i preraslim likovima muško-dete, Sandler je takođe briljirao u više dramskih uloga kao što su filmovi „Punch Drunk Love“ i „Uncut Gems“.

Primaoci Marka Tvena su počastvovani večerom svedočenja i video počasti, često sa prethodnim dobitnicima nagrada. Ostali komičari koji su dobili nagradu za životno delo su Ričard Prajor (prvi dobitnik 1998.), Vupi Goldberg, Bob Njuhart, Kerol Barnet i Dejv Čepel. Billu Cosbiju, dobitniku 2009. godine, ukinuta je nagrada Mark Tvain 2019. godine zbog višestrukih optužbi za seksualno zlostavljanje.

Dugogodišnja institucija komedije „SNL“ obezbedila je više od svog udela od 24 primaoca Marka Tvena; Sandler je sedmi član glumačke ekipe koji je dobio nagradu, pridružio se Bilu Murraiu, Tini Fei, Villu Farrelu, Biliju Kristalu, Ediju Marfiju, Juliji Louise-Dreifus. Kreator i producent emisije Lorne Michaels pobedio je 2004.

Među onima koji bi trebalo da odaju počast Sandleru u nedelju uveče, prema Kenedi centru, su Dženifer Aniston, Džad Apatou, Dru Berimor, Stiv Bušemi, Dejna Karvi, Luis Guzman, Tim Herlihi, Tim Medouz, Idina Menzel, Konan O’Brajen, Kris Rok, Rob Šnajder, Dejvid Spejd i Ben Stiler.