ZHMS izdao crveni alarm: Jaka kiša, mogući grad i nepogode

ZHMS izdao crveni alarm: Jaka kiša, mogući grad i nepogode

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) izdao je za danas crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vjetra i obilne kiše.

Kako je objavljeno na sajtu Zavoda, sjutra se u kontinentalnim i planinskim oblastima, kao i u centralnom dijelu i na primorju, očekuju udari vjetra od preko 90 kilometara na sat.

U tim oblastima očekuje se i jaka kiša, od deset do 20 milimetara padavina za tri sata.

“Moguće su vremenske nepogode i grad”, upozorili su iz ZHMS, dodajući da se u istočnim i sjeveroistočnim predjelima Crne Gore ujutru, a moguće i poslijepodne, očekuje često umjerena do jaka kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.

Iz ZHMS su kazali da će obilne padavine pratiti jak, na udare i olujni južni vjetar.

Navodi se da se u drugom dijelu dana i tokom noći očekuje djelimično razvedravanje, uz samo ponegdje malo kiše, a poslijepodne će i južni vjetar znatno oslabiti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ranije su saopštili da će područje Crne Gore biti pod uticajem ciklonske aktivnosti i da su intenzivne padavine naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dijela dana.

Oni su upozorili da su, zbog obilnih padavina, moguće lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predjele.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovao je na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mjere zaštite kako bi umanjili potencijalne posljedice ovih vremenskih nepogoda.

Oni su preporučili građanima da se pripreme za nepogode i osiguraju imovinu, posebno ako žive u područjima koja su podložna poplavama ili jakim vjetrovima.

“Izbjegavajte putovanja ukoliko nije neophodno, naročito u planinskim predjelima i područjima koja su sklona odronima”, kazali su iz Direktorata.

Oni su rekli i da građani treba da budu spremni na prekide u snabdijevanju i da pripreme najvažnije u slučaju prekida u snabdijevanju vodom, strujom ili komunikacijama.

Direktorat, kako se navodi, ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posljedice vremenskih nepogoda.

“Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu”, poručili su iz Direktorata.