Ukrajinski predsjendik Zelenski stigao u Poljsku

Ukrajinski predsjendik Zelenski stigao u Poljsku

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski boraviće u zvaničnoj poseti Poljskoj 5. aprila, prenose mediji da je on već u zemlji, prenosi „Evropska istina“.

Zelenski i prva dama stižu u Poljsku 5. aprila. Tokom rata punog razmera, ovo je prvi put da je poseta ukrajinskog predsjednika unapred najavljena.

RMF24 obaveštava da je Vladimir Zelenski već stigao.

Iz kabineta predsjednika Poljske saopšteno je da će nakon što goste zvanično dočekaju predsednik Poljske Andžej Duda i njegova supruga, lideri dve zemlje razgovarati u predsjedničkoj palati. Nakon toga uslediće pregovori delegacija.

Šef Biroa za međunarodnu politiku pri kabinetu predsednika Marcin Pšidač, kojeg citira PAP, rekao je da će pregovori obuhvatiti „ceo spektar poljsko-ukrajinskih odnosa, počev od bezbednosne politike”. Prema njegovim rečima, planiraju da pokrenu i istorijska pitanja.

Andžej Duda i Volodimir Zelenski nastupiće zajedno u 18 časova.

Iz kabineta predsednika Poljske su uverili da su sve službe na odgovarajući način pripremljene za organizaciju takve posete i da ona treba da bude bezbedna.

Ovo je prva zvanična poseta Zelenskog Varšavi tokom rata punih razmera. Pored toga, predsednici Ukrajine i Poljske sastali su se dva puta „u radnom režimu“ u Žešovu – u decembru 2022. i februaru 2023. godine.

Ukrajinski predsednik je do sada, tokom rata punih razmera, samo dva puta putovao u inostranstvo – u posetu Vašingtonu i jedno putovanje u London, Pariz i Brisel.

Tokom rata punog razmera, Andžej Duda je četiri puta posetio Ukrajinu, prvi put u aprilu 2022. sa svojim baltičkim kolegama, a poslednji put u januaru 2023. na samitu Lublinskog trougla u Lavovu.