Zastave u Crnoj Gori kao vječiti kamen ideološkog spoticanja: Kako staviti tačku na očiti spor oko državnih simbola?

Zastave u Crnoj Gori kao vječiti kamen ideološkog spoticanja: Kako staviti tačku na očiti spor oko državnih simbola?

Pitanje zastava bilo je Tema Jutra Prve televizije. Osvrnuli su se i na upotrebu nacionalnih obilježja i na dvostruke aršine u odnosu na to o čijem nasljeđu se radi.

Gostovali su Đorđe Savović, urednik informativnog programa televizije Adria, potpredsjednik Liberalne partija Amar Borančić i šef kabineta predsjednika Skupštine Velimir Đoković.

Đoković se, vraćajući se na nekoliko mjeseci unazad, podsjetio na trobojku u kabinetu predsjednika Skupštine i kazao da ono što Parlament radi ne ide unazad već u budućnost.

„Skupština je isporučivala ono što je na dobrobit svih građana Crne Gore. Te teme o kojima jutros pričamo su uvijek aktuelne u Crnoj Gori ali ne bi trebale da izazivaju različite aršine. Tema trobojke u kabinetu predsjednika Skupštine je bila aktuelna, a radi se o zastavama trobojkama koje su potpuno utemeljene u istoriji našeg naroda i naše države koje su prepoznate kroz slovo zakona“, kazao je Đoković.

Dodaje da je ta trobojka istorijski bila u upotrebi, što je kako navodi već obrazlagao kroz fotografije slike i pravna akta koja je citirao.

„Mislim da se o tome dovoljno pričalo. Ona se danas nalazi u kabinetu predsjednika Skupštine – zastava koja je utemeljena u istoriji“, kazao je on. Dodao je da kada su on i kolege iz NSD-a stupili na funkciju predsjednika opštine ili skupština u njihovim kabinetima postavili trobojke.

„Mi kao ljudi koji živimo u Crnoj Gori a nacionalno se izjašnjavamo kao Srbi, mislimo da imamo pravo na to“, jasan je Đoković.

Borančić iz Liberalne partije tvrdi da trobojka nikome ne smeta ali mu smeta pretjerano isticanje trobojke.

„Crvena državna zastava ne pripada Srbima u Crnoj Gori ako govorimo o tradiciji. Prije se govorilo o tradiciji Crne Gore – pa i ona je tradicija Crne Gore. Ako pogledamo istoriju i na one ljude na koje se srpska zajednica poziva – pa oni su ratovali pod Alaj bajrakom. I preci Srba su se borili za nezavisnost Crne Gore pod tom zastavom. Nedavno je opština Zeta izabrala trobojku kao zastavu lokalne samouprave. Mi imamo zastave u Baru, Budvi, Beranama, Bijelom Polju… Zamislite sad da jedna lokalna uprava preuzima kraljevsku zastavu“, kazao je on.

Dodao je da mu je jednako problematično da opština Tuzi preuzme zastavu Albanije.

„Ali ovi obrisi koje poprima Crna Gora su komični. Takvi nacionalizmi hrane jedni druge. Imali smo diskusiju ovih dana oko ćirilice i želi se stvoriti narativ da neko to smeta. Eto i ja koristim ćirilicu, ali smeta pretjerano korišćenje i davanje nacionalnog predznaka bilo ćirilici bilo trobojci i tako dalje“, kazao je on.

Đorđe Savović sa Adria televizije odgovarajući na pitanje da li insistiranje na ćirilici i trobojci posljedica zabranjivanja kroz decenije kaže da ne može insistirati na nešto što je prirodni dio Crne Gore kao što su to ćirilica i trobojka.

„Oni su dio Crne Gore od Berlinskog kongresa a trobojka je bila više u upotrebi nego bilo koja zastava. Za vrijeme kraljevine, pa i SFRJ… Trobojka je bila obilježje i partizanskog pokreta. Ako uzmete albume, sve partizanske jedinice su bile pod trobojkom. Trobojka je bila antifašistička zastava a zanemarivanje trobojke nije u skladu sa činjenicama. Mislim da autoru izmjena Zakona o državnim simbolima nisu u prvom planu bili ono što državni simboli treba da budu. Crna Gora je toliko šarolika i treba naći kompromisno rješenje i da se ujedinjujemo oko onog što nas spaja. I trobojka i crvena zastava su dio Crne Gore i one treba da nas spajaju ali mi imamo sindrom malih trobojka i ili nam smeta jedna ili druga. I jedna i druga treba da budu u upotrebi. Trenutno imamo samo državni grb koji je nesporan a za dva imamo neku vrstu kontaminiranja“, kazao je on.

Dodaje da ako želimo kompromis i dogovor onda se to ne može dešavati.

„Ali i za vrijeme DPS-a, to moram priznati, Igor Lukšić je htio da to riješi. Ta partija je onda kasnije revidirala stav. To je možda moglo zadovoljiti sve, a mislim da će se ići ka tom rješenju koju je ponudio DPS, i tu treba staviti tačku na državne simbole“, kazao je Savović.