Zaposleni u Gradskoj TV nezakonito snimani?

Zaposleni u Gradskoj TV nezakonito snimani?

Izvršni direktor RTV Podgorica Vladimir Otašević prijavio je Vrhovnom državnom tužilaštvu i Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da su u prostorijama tog medija pronađene kamere koje pored video bilježe i audio zapise.

Kako prenosi Gradski portal, video nadzor je instaliran prije tri godine prema podacima kojima raspolaže Gradska TV, a Otašević je tražio hitnu reakciju nadležnih organa, zbog toga što ovo otkriće ukazuje na potencijalno kršenje prava zaposlenih koja su garantovana Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Osim toga, problematično je što se ne zna ko je i sa kojih lokacija imao pristup snimcima.

Za sada je poznato da je ugovor za nabavku, isporuku i ugradnju mrežno komunikacione infrastrukture, gdje spada i video nadzor, 17. septembra 2020. potpisao bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, za šta je Glavni grad platio 23.775 eura, navodi Gradski portal.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da se video nadzor koji sadrži sliku i/ili zvuk može vršiti u službenom ili poslovnom prostoru, ako to nalažu razlozi zaštite bezbjednosti lica ili imovine ili tajnih podataka i poslovnih tajni i ako se to ne može ostvariti na drugi način.

U zakonu piše da se prije donošenja takve odluke mora pribaviti mišljenje reprezentativnog sindikata, odnosno predstavnika zaposlenih.