Zahtjev za smjenu Kovačevića skinut sa dnevnog reda: Opozicija sprječavala održavanje sjednice, nastavak u utorak

Zahtjev za smjenu Kovačevića skinut sa dnevnog reda: Opozicija sprječavala održavanje sjednice, nastavak u utorak

Današnja sjednica Skupštine opštine Nikšić prekinuta je i odbornici će rad nastaviti u utorak, u devet sati, kazao je predsjednik kluba „Evropski tim za Nikšić“ Boris Muratović, nakon sjednice kolegijuma predsjednika lokalnog parlamenta.

Odbornici Skupštine opštine Nikšić danas nijesu raspravljali o prijedlogu za smjenu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, jer je glasovima Koalicije „Za budućnost Nikšića“ i Demokrata prihvaćen zahtjev odbornika iz redova pomenute koalicije da se ta tačka ukloni sa dnevnog reda sjednice.

„Imali smo kolegijum u više navrata i kao što smo rekli na smoj sjednici, zbog ovako sramnog odnosa danas prema odbornicima opozicije, kao što smo i obećali građanima Nikšića, u tome smo i istrajali. Bili smo spremni da do ponoći budemo u prostorijama đe se održava sjednica SO Nikšić, međutim, postigli smo dogovor i kazali da sjednica može da se prekine o obezbijedi nastavak za utorak u devet časova, kad ćemo nastaviti sa radom i samim tim smo stali na kraj tome što su oni pokušali da našu odluku danas da obesmisle“, rekao je Muratović novinarima.

Protiv skidanja tačke s dnevnog reda bili su odbornici koalicije „Evropski tim za Nikšić“ i odbornica Građanskog pokreta URA.

Odbornici koalicije „Evropski tim za Nikšić“ su ranije danas izašli ispred stola predsjednika SO i spriječili održavanje sjednice, rekavši da se sjednica neće održati sve dok im on ne dozvoli da kažu to što imaju.

Inicijativu za razrješenje Kovačevića podnio je sredinom juna Klub odbornika „Evropski tim za Nikšić“, a osim odbornika DPS-a, potpisali su je i odbornici Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, Liberalne partije (LP) Jelena Marković i nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić.

Ivan Zečević u ime Kluba odbornika Nove srpske demokratrije (NSD) zatražio je da se sa dnevnog reda skine predlog odluke o razrješenju Kovačevića.

„Smatram da je podnošenje ove inicijative samo još jedan u nizu pokušaja da se izazovu bespotrebne tenzije u gradu. Ova inicijativa po meni nema nikakvo utemeljenje, potpuno je apsurdna. danas u 21. vijeku sa njom se ponovo pokušava uvesti tzv.verbalni delikt što je u potpunosti u suprotnosti sa ustavnim pravima o slobodi govora i izražavaanja“, rekao je Zečević.

Nakon što je tačka skinuta sa dnevnog reda, predsjednik DPS-a u ovoj opštini Boris Muratović tražio je tri minuta da obrazloži inicijativu za smjenu Kovačeviča, na šta mu je predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković tražio da se pozove na tačku poslovnika koja mu to dozvoljava.

Muratović je kazao da je to inače bila praksa, ali mu Vuković nije dozvolio da govori dok on navede koja je to tačka poslovnika.

Muratović je bio uporan u namjeri da iznese njihovo objašnjenje.

Pošto im to nije dozvoljeno, odbornici koalicije Evropski tim za Nikšić su izašli ispred bine i spriječili održavanje sjednice. Rekli su da se sjednica neće održati sve dok im on ne dozvoli da kažu to što imaju.

Došlo je do verbalnih čarki između njih i predsjednika Skupštine opštine, čak je odbornica Liberalne partije Jelena Marković kazala da Vuković i Demokrate, dozvoljavaju fašizam, a njima spriječavaju pravo da govore.

Vuković je dao pauzu, svi ostali odbornici vlasti su izašli vani, a odbornici opozicije su ostali ispred govornice.

Razrješenje su tražili jer je Kovačević govorom na Grahovcu, 13. juna ove godine, “pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom, zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu“, kao i zbog osjećaj straha i nesigurnosti kod kod građana i građanki Nikšića.

Muratović je rekao da je ovo idealna situacija da se opiše postojanost i demokratičnost aktuelne lokalne vlasti u Nikšiću.

On je rekao da je fašistička izjava Kovačevića osuđena sa svih relevantnih adresa u državi i sa međunarodnih adresa, od strane civilnog sektora, NVO, predsjednika i premijera države….

„Isti predsjednik SO Nikšić koji je danas zabranio nakon skidanja ove tačke sa dnevnog reda, ponavljam zbog čega je sazvana danas ova sjednica, nisu imali toliko demokratskih kapaciteta da nam dozvole svega tri minuta da objasnimo zbog čega smo mi ovu inicijativu danas podnijeli. Dakle, mi se ne slažemo sa onim što su oni radili dok su vlast, nisu uradili nijedan razvojni projekat za Nikšić“, rekao je Muratović.

On je poručio da su degradirali Nikšić za tri godine.

„Rekao je da se ne čude Demokratama koje „ne rade to zato što vole Marka Kovačevića, oni to rade zbog fotelja, jer oni mogu pričati o tome da su podijele nešto što je njima strano. Na ovaj način se podstrekuju podjele i na ovaj način oni pomažu da fašizam u našem gradu buja, da se udari na temelje antifašističkog, građanskog, sekularnog, multikulturalnog i multinacionalnog Nikšića i Crne Gore“, rekao je Muratović.

On tvrdi da su Demokrate razvile poseban vid partijskog zapošljavanja.

„To je porodično zapošljavanje, odnosno po porodičnoj liniji, i samim tim su zatvorili prostor za kvalitetne ljude koji postoje u njihovim partijama. Dakle, ne mogu doći do radnog mjesta ako nisu u rodbinskim vezama sa funkcionerima Demokrata. Njima je čak milije zadržati se u ovim lokalnim foteljama na vlasti u Nikšiću još šest mjeseci, nego podnijeti odgovornost za ovakve sramne postupke prvog čovjeka grada pred građanima Nikšića“, smatra Muratović.

Dodao je da nisu ništa naučili iz katastrofalnog rezultata na parlamentarnim izborima, i da ne čudi da je njihova trenutna politička vrijednost u Nikšiću svega šest posto.

„Oni su blijeda sjenka DF-a, marioneta DF-a i igraju onako kako DF svira. Kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Bilo je potrebno da nam dozvole samo tri minuta da iznesemo svoje argumente“.

Odbornica LP-a Jelena Marković kazala je da „svako ko podržava Marka Kovačevića podržava fašizam“, zbog čega joj je izrečena mjera opomene.

„Demokrate podržavaju genocid nad Crnogorcima i fašizam, neka svi znaju“, poručila je Marković.