Za spora ulaganja krive administraciju

Za spora ulaganja krive administraciju

Opštinsko preduzeće Parking servis Tivat (PST) uskoro će dobiti i drugo specijalno vozilo “pauk” za odnošenje nepravilno parkiranih automobila.

Riječ je o investiciji vrijednoj 205.672 eura sa PDV-om, a ugovor o isporuci novog vozila marke “mercedes atego 1218” s ugrađenom specijalnom hidrauličnom dizalicom italijanske firme “Fassi”, PST je zaključio 6. juna na tenderu s odabranim najpovoljnijim ponuđačem, kompanijom “Ljetopis Automotive” iz Podgorice.

Nabavka novog “pauka” jedna je od najvećih investicija PST-a u posljednjih par godina, a novo vozilo, kako ističu u menadžmentu te firme koja je u vlasništvu Opštine, olakšaće i povećati efikasnost uklanjanja s ulica i javnih površina nepravilno parkiranih automobila koji ometaju normalno odvijanje saobraćaja ili devastiraju javne zelene površine. Taj posao PST obavlja zajedno s Komunalnom policijom čiji službenici određuju koji će se nepravilno parkiran automobil ukloniti paukom, te sprovode dalji postupak kažnjavanja vlasnika tih vozila, dok PST naplaćuje naknadu za odnošenje auta i ležarinu odnesenog vozila na svom parkingu dok ga vlasnik ne preuzme.

PST već raspolaže s jednim “paukom” marke “iveco eurocargo” iz 2019. godine, a prema riječima direktorice Snežane Vukosavović Novosel , to vozilo je u svakodnevnoj upotrebi i već više od mjesec dana radi u dvije smjene, kada su centar grada i okolina u pitanju.

“Nabavkom dodatnog novog vozila “pauk”, bićemo u prilici da djelujemo i na periferijama opštine, gdje do sada to nije bio slučaj ili ukoliko i jeste, to je bilo samo u nužnim i hitnim situacijama. U međuvremenu smo vozilo “pauk” marke “iveco” konačno priveli njegovoj potpunoj namjeni. Izvršena je zamjena i popravka cijelog kočionog sistema, kao i centralnog kompjutera, nabavljena dodatna i zamijenjena stara oprema, a sve iz razloga što je zbog raznih nedostataka, kvarova i problema, više puta do sada bio van funkcije”, navela je Vukosavović Novosel.

Ona nije precizno odgovorila na pitanje koliko je novca PST od njenog dolaksa na čelo te firme sredinom prošle godine do danas uložila u uređenje postojećih i izgradnju novih javnih parkirališta, što je prilikom osnivanja lokalnog preduzeća 2017. navedeno kao osnovni cilj PST-a. Od tada do danas PST, međutim, nije svojim sredstvima sagradio nijedno novo parkiralište u gradu, već je to činila Opština iz svog budžeta preko Direkcije za investicije, da bi potom ta novoizgrađena parkirališta lokalna uprava grada povjeravala na gazdovanje PST-u koji je na njima zarađivao novac.

“PST kao privredno društvo s ograničenom odgovornošću, čiji je osnivač SO Tivat, je do sada radilo na osnovu Odluke o povjeravanju upravljanja javnim prostorom za parkiranje vozila d.o.o. Parking servis Tivat, odnosno Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o povjeravanju upravljanja javnim prostorom za parkiranje vozila d.o.o. Parking servis Tivat, onda kada su u pitanju javne površine čiji je vlasnik Opština, osim kada je u pitanju parkiralište u Đačkoj ulici, čiji je vlasnik CBCG, s kojima smo sklopili Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, a kasnije Aneks. Mi sada očekujemo, kako je najavljeno, nova povjeravanja javnih površina namijenjena za parkiranja od SO Tivat na jednoj od narednih skupština lokalnog parlamenta. Nadamo se da će nam biti uskoro ustupljena jedna privatna katastarska parcela, koju bismo priveli namjeni, kao posebno privremeno parkiralište”, kazala je “Vijestima” Vukosavović Novosel.

Navela je da menadžmnet PST-a razgovara “i s drugim preduzećima koja gazduju određenim površinama, a koje su pogodne za parkirališta, samo nisu privedene namjeni u smislu kontrole, naplate i ostalog.

Direktorica PST-a je dodala da će ta firma “i dalje raditi i radi na iznalaženju novih lokacija i privremenih rješenja koje bi samostalno mogala da privede namjeni uz potrebne saglasnosti i planove”.

Tivat ima ogroman problem s nedostatkom parking prostora koji posebno eskalira u ljetnjim mjesecima, a gotovo sva dosadašnja obećanja lokalnih čelnika da će se graditi najmanje dvije nove parking garaže u centru grada, iz raznih razloga, do danas nisu ostvarena. Vukosavović Novosel je kazala da se uskoro može očekivati isporuka i ugradnja automatskih rampi i parkomata na posebnom parkiralištu u Arsenalskoj ulici, za šta je tender još u toku. Za najpovoljniju ponudu za isporuku i ugradnju te opreme je proglašena firma “Interger Smart Solution” iz Tivta u vrijednosti od 69.990 eura bez PDV-a.

Na pitanje zbog čega PST do sada još nije realizovao obećanje koje je u više navrata od početka godine davao gradonačelnik Željko Komnenović da će Tivat prije špica sezone dobiti makar elektronske table/displeje na saobraćajnicama na prilazima centru grada, a koje bi vozače pravovremeno informisale o broju slobodnih mjesta na posebnim parkiralištima u centru Tivta, Vukosavović Novosel se opravdala komplikovanim administrativnim procedurama.

“S obzirom na to da smo mi obveznici Zakona o javnim nabavkama, u skladu s njim moramo i da djelujemo kada su nabavke određenih vrijednosti u pitanju. Naime, PST je angažovao stručne saradnike i u izradi je Glavni projekat saobraćajne signalizacije i opreme sa Glavnim projektom struje – napajanja informativnih tabli, a koji se odnosi na pet lokacija koje je potrebno pokriti u narednom periodu. S tim u vezi, kako procesi, kada je preduzeće čiji je osnivač Opština u pitanju, ne funkcionišu ad hok i kako je obavezno ispratiti sve procedure i ispoštovati zakonske odredbe, sama nabavka nakon projekta gdje ćemo imati tačne informacije, je uslovljena istim”, obrazložila je direktorica PST-a, obećavajući da će signalizacija koja bi sigurno smanjila haos na gradskim ulicama koji nastaje zakrčenjem zbog vozila koja čekaju da se oslobodi neko mjesto na parkinzima, biti “uspostavljena u narednom periodu u skladu sa svim gore navedenim.”