Za obnovu manastira Kom prikupljeno 1.500 evra

Za obnovu manastira Kom prikupljeno 1.500 evra

U Parohijskom domu u Nikšiću organizovano je humanitarno veče gusala i epske poezije za obnovu manastira Kom, kojem je krajem prošle godine nevrijeme nanijelo veliku štetu. Domaćin i organizator ove večeri bio je Rajo Jovanović, vodilj programa bio je Mirko Kecojević , a tokom večeri prikupljeno je 1.500 eura za obnovu manastira. Iguman manastara Kom Filip Klikovac za „Dan“ je kazao da je jak vjetar 20. novembra prošle godine oštetio krov manastira i sada je neophodno njegovo renoviranje. Naglasio je da manastir Kom ima dugu tradiciju i da potiče iz 15. vijeka.

– Jak južni vjetar prošle godine je nanio veliku štetu manastiru Kom. Tom prilikom oštećen je krov koji je već bio u lošem stanju i sada je to renoviranje neophodno. Manastir ima veliki značaj za Skadarsko jezero i Crnu Goru, kao i za naše svetinje i velika je istorija manastira Kom. On potiče iz 15. vijeka i zadužbina je gospodara Zete iz Crne Gore, tačnije sagrađen je 1415-1427. godine. Tamo su sahranjeni roditelji Ivana Crnojevića, Mara i Stefan. Početkom 16. vijeka manastir je freskopisan, a freske su i danas u pristojnom i lijepom stanju – kazao je iguman Filip.

On je istakao i da je jedno vrijeme manastir bio sjedište zetskih mitropolita. Manastir je bio granica između Crne Gore i Otomanskog carstva i posvećen je uspenju presvete Bogorodice.