Za karbonski otisak više od 100 miliona eura

Za karbonski otisak više od 100 miliona eura

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića pripremila je, zajedno sa stranim ekspertima, predlog Akcionog plana energetskog i klimatskog održivog razvoja Opštine (SECAP) do 2030. godine, kojim je predviđeno smanjenje emisija ugljen-dioksida za više od 40 odsto, a za sve mjere za smanjenje takozvanog karbonskog otiska potrebno je obezbijediti više od 100 miliona eura.

SECAP je izrađen u okviru aktivnosti projekta “EU za energetsku tranziciju – Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i u Turskoj”, koji zajednički kofinansiraju EU i Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke, a sprovodi njemačka organizacija GIZ.

Predlog tog dokumenta naći će se pred odbornicima lokalnog parlamenta na današnjoj sjednici.

U rezimeu dokumentacije koja ide pred odbornike navodi se da je glavni mjerljivi cilj SECAP-a postizanje smanjenja emisija ugljen-dioksida od najmanje 40 odsto do 2030. godine u odnosu na baznu 2019. godinu.

“Ovo se usklađuje sa širom vizijom doprinosa ograničenju globalnog povećanja temperature na ispod 2°C, u skladu sa međunarodnim klimatskim sporazumom postignutim na Konferenciji UN o klimatskim promjenama (COP21) u Parizu, decembra 2015. godine”, navode obrađivači akcionog plana.

SECAP sadrži mjere ublažavanja, ukupno 16, koji će se se sprovesti preko sektora kao što su zgrade, javna rasvjeta i saobraćaj, ciljajući na postizanje 41,31 odsto redukcije emisija igljen dioksida do 2030. godine u odnosu na baznu godinu 2019. Ukupna procijenjena vrijednost mjera iznosi 66.306 eura.

U SECAP-u su i takozvane mjere prilagođavanja, sveobuhvatan skup od ukupno 20 mjera koje će se primjenjivati preko sektora kao što su infrastruktura, upravljanje vodama, turizam, poljoprivreda, šumarstvo i zdravlje. Ukupna procijenjena vrijednost tih mjera je 37.205.000 eura. Akcioni plan predviđa i tzv. mjere za energetsko siromaštvo – specifične akcije za borbu protiv energetskog siromaštva, fokusirajući se na poboljšanje energetske efikasnosti, promociju obnovljive energije i podršku energetski siromašnim domaćinstvima, ukupne procijenjene vrijednosti 290.000 eura.

“Jedinice lokalne samouprave (JLS) ključni su pokretači energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena na nivou uprave najbližoj građanima. Jedinice lokalne samouprave dijele odgovornost za borbu protiv klimatskih promjena sa institucijama na regionalnom i nacionalnom nivou i spremne su djelovati bez obzira na to hode li ostali učesnici ispuniti svoje obaveze. Pristupanje Tivta ovoj međunarodnoj inicijativi i projektu “EU za energetsku tranziciju – Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” predstavlja iskazivanje političke i strateške želje i namjere lokalne samouprave da se kontinuirano radi na unapređivanju ekonomskih, ekoloških i socijalnih uslova svojih građana, kroz ostvarenje vizije unapređenja energetske efikasnosti i dekarbonizacije na svojoj teritoriji, uz adekvatne mjere ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promjene”, navode obrađivači SECAP-a.

Ističe se da je vizija autora plana “Tivat kao moderan primorski grad, atraktivna turistička destinacija koja objedinjava elitni i ruralni turizam, tako što je kroz održivi razvoj očuvao prirodne i kulturne vrijednosti, koristi obnovljive izvore energije, smanjio je emisiju ugljen-dioksida i efekte staklene bašte, rizike je pretvorio u prilike i kao takav predstavlja najbolji mali evropski grad za život. Iako je ukupna procijenjena vrijednost svih mjera koje predviđa SECAP čak 103.801.050 eura, obrađivači napominju da su u njih uračunata uobičajena redovna ulaganja lokalne uprave u unapređenje i izgradnju javnih objekata i infrastrukture koja su redovni dio godišnjih gradskih budžeta.

Ostatak sredstva obezbijediće se, prema navodima obrađivača SECAP-a, posebnim budžetskim stavkama u gradskoj kasi, kao i iz međunarodnih i nacionalnih fondova, te iz donacija.