Vuković: Na računu trezora nalazi se 600 MILIONA; Nišić: Isplaćivanje penzija biće REDOVNO

Vuković: Na računu trezora nalazi se 600 MILIONA; Nišić: Isplaćivanje penzija biće REDOVNO

Upoređenju sa planom za period januar – jun tekuće godine, prihodi budžeta su veći za 75,4 miliona eura, saopštio je ministar finansija Novica Vuković.

„Ja vam već preliminarno mogu reći da očekujemo i balansiranje budžeta, odnosno blagi suficit u junu. Važno je navesti da ako isključimo jednokratne prihode na nivou 14 miliona u 2024. godini, imamo 194 miliona većih prihoda“, istakao je Vuković.

Naglasio je da se na glavnom računu trezora se nalazi 600 miliona eura.

„Obaveza je već servisirana na nivou preko 350 miliona, pa to ujedno ukazuje da se čak dugovi i kapitalni budžet većim dijelom finansiraju iz priliva, tekućih priliva, odnosno da se zaduženja ne servisiraju kako je namjena tih sredstava, a to je za servisiranje dugova i za servisiranje infrastrukturnih projekata“, naveo je Vuković.

Poručuje da su ciljevi fiskalne strategije unapređenje životnog standarda građana.

„To su stvaranje podsticajnog poslovnog i investicionog ambijenta, kao i markroekonomska i fiskalna stabilnost. Tu je borba protiv sive ekonomije i kao što je premijer najavio, osnivanje finansijske policije. Pomenuo bih i treću stopu PDV i pitanje poreskog duga, što treba rješavati redovno. Izvorni prihodi budžetu od 2024. do 2027. godine kreću se od 2 milijarde i 759 miliona, odnosno 37.9 odsto BDP do 3 milijarde 81 milion ili 31 odsto BDP za 2027. godinu. Imajući u vidu evidentni rast prihoda budžeta, govorimo o stabilnosti javnih finansija. Zaduživanje se planira za ostvarivanje projekata. Vlada će dostavljati i sažetak o realizaciji fiskalne strategije, uz završni račun budžeta“ , kazao je ministar finansija.

Najavio je da će svake godine Vlada dostavljati sažetak Izvještaja Fiskalne strategije.

„Kroz plan rasta, Crnoj Gori će biti na raspolaganju blizu 400 miliona eura. Investicioni ciklus otpočinje sa strategijom 2024. – 2027. Dionica Andrijevica -Mateševo koštaće 200 miliona eura i novac je već obezbijeđen. Ekonomija će rasti prosječno 3,7 odsto na godišnjem nivou“, rekao je Vuković.

Dodao je da će izgradnja dijela autoputa Smokovac – Bar koštati oko 370 miliona eura.

Nišić: Fond PIO ostaje kakav je bio

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić ponovila je da Fond PIO ostaje kakav je te da promjena neće biti.

Saopštila je da će isplaćivanje penzija biti redovno.

„Podsjećam da je isporučeno mnogo rezultata u više oblasti. Kad smo minimalnu penziju podigli na 450 eura, došlo je do nezadovoljstva kod određenog dijela naših građana. Sada im poručujemo da je došlo vrijeme da se tako nešto ispravi. Penzije će biti likvidne, definitivno. Svi koji su imali 40 godina staža, linearno će im se povećavati penzije“, istakla je ona.