Vuković: Deveti maj je vječni simbol pobjede nad najvećim zlom koje je prijetilo čovječanstvu

Vuković: Deveti maj je vječni simbol pobjede nad najvećim zlom koje je prijetilo čovječanstvu

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, sa predstavnicima Vojske Crne Gore i nikšićke Organizacije boraca narodnooslobodilačkog rata (OBNOR) povodom 9. Maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, položio je vijenac na spomenik palim borcima pod Trebjesom. Kako je kazao, 9. maj je vječni simbol pobjede nad najvećim zlom koje je prijetilo čovječanstvu.

„Ali i simbol nade da zajednički možemo graditi evropsku budućnost. Dužni smo da se suprotstavimo svim sistemima koji su zasnovani na totalitarizmu i netrpeljivosti jer vjerujem da samo tako možemo graditi i našu evropsku perspektivu, društvo jednakih šansi i državu jednakih prava“, kazao je Vuković.

Istakao je da Evropska unija nema alternativu, da je evropski put Crne Gore „jedini put kojim treba da ide naša država“ i da vjeruje da će Crna Gora uskoro postati članica EU.

Predsjednik OBNOR-a Nikšić Tomislav Bulajić podsjetio je da je u Drugom svjetskom ratu iz nikšićkog sreza učestvovalo11.000 boraca,

„Njih 1.516 je poginulo kao borci, a 665 kao žrtve fašističkog terora. Crna Gora je dala 252 narodna heroja, od toga su 48 iz Nikšića. Nikšić se odužio Crnoj Gori i Jugoslaviji. Naši borci su jednako pali boreći se za Jugoslaviju i jednako za Crnu Goru“, kazao je Bulajić.

Cvijeće na spomenik pod Trebjesom položila je i delagacija nikšićkog Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG). Sekretar Komiteta Jovan Vujović kazao je da je Trebjesa nijemi svjedok istorije, a da je „trebješka poljana često puta u krv okupana“.

„Mi smo danas ko zna koji put pred ovim spomenikom simbolom borbe našega naroda protiv dvostrukog neprijatelja- poitiv fašističkih osvajača i njihovih kvislinških pomagača“, kazao je Vujović i izrazio nadu da će se ubuduće svi organizovanije i masovnije boriti za srećniju budućnost svih generacija i pokoljenja.