Vujović: Posvećeni smo očuvanju bezbjednosti novinara

Vujović: Posvećeni smo očuvanju bezbjednosti novinara

Crnogorsko Ministarstvo kulture i medija (MKM) posvećeno je očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja, što zahtijeva neprestani trud i angažman, saopšteno je na sastanku resorne ministarke Tamare Vujović i izaslanice OEBS-a za slobodu medija Tereze Ribiero.

Kako je saopšteno iz MKM, Vujović je informisala Ribiero da je u finalnoj fazi reforma seta medijskih zakona, ističući da su komentari Evropske komisije koje su dobili u srijedu uglavnom tehničke prirode.

Vujović je kazala da, u najboljem slučaju, očekuju usvajanje zakona u parlamentu krajem maja.

“Poruke koje smo dobili od zvaničnika u Briselu jeste da su zakoni dobro koncipirani, da sadrže sve potrebne elemente EU direktive i da u ovoj fazi ne bi bilo dobro da zakoni pretrpe veće izmjene, jer bi, u slučaju da dođe do krupnijih izmjena trebalo ponovo konsultovati Evropsku komisiju, što bi usporilo proces, za koji je jako bitno da se što prije privede kraju“, istakla je Vujović.

Ona je dodala da će medijske zakone, u dogledno vrijeme, svakako uskoro ponovo morati usklađivati sa nedavno usvojenim dokumentima u Evropskom parlamentu – Digital Service Act i European Media Freedom Act.

Vujović je istakla da je bezbjednost novinara visoko na listi prioriteta i da se njome bave kako kroz reformu medijskih zakona, tako i u nedavno usvojenoj Medijskoj strategiji i Akcionom planu.

“Snažno se zalažemo za bezbjednost novinara i slobodu govora, svjesni da ovi ciljevi nikada nisu konačno dostignuti, već zahtijevaju neprekidni rad i angažman, te da proces uvijek može da doživi i regresiju”, poručila je Vujović.

Kako je kazala, cilj im je kontinuirano unapreðivanje medijske klime kako bi novinari mogli obavljati svoj posao bez straha i pritisaka, osiguravajući da sloboda izražavanja bude temelj demokratskog društva.

Vujović je navela da je saradnja sa OEBS-om od ključnog značaja za jačanje kapaciteta države u odgovoru na izazove bezbjednosti novinara.

Ona je istakla da je važna nedavna podrška OEBS-a Komisiji za praćenje istraga napada na novinare u razvoju kompleksnog softvera koji će sadržati informacije o svim slučajevima prijetnji i napada na novinare i medijsku imovinu kojima se Komisija bavi.

„Ovo je najvažniji korak naprijed u digitalizaciji dokumentacije u vezi sa slučajevima nasilja nad novinarima i vitalni podsticaj za rad Komisije”, kazala je Vujović.

Navodi se da je Ribiero pitala za stav MKM u vezi Javnog servisa.

Vujović je rekla da sudske presude, koje se moraju poštovati, u vezi prvog i naknadnog izbora generalnog direktora RTCG predstavljaju opterećenje i za javnost i za Savjet RTCG.

Ona je dodala da je nadležno tužilaštvo najavilo da će se odrediti prema svemu što se desilo, u smislu da li su članovi Savjeta počinili krivično djelo neizvršavanja sudske presude ili zloupotrebe službenog položaja.

“Tako da se nadamo da će ova neprijatna situacija biti u dogledno vrijeme riješena. Bez obzira što se dešava, nas je principijelan stav da nije uputno da izmjene zakona automatski znače i smjenu članova upravljačkih tijela nezavisnih institucija, bilo RTCG bilo Agencije za elektronske medije”, istakla je Vujović.

Kako je kazala, to je bila važna tema i razgovora sa partnerima iz EU institucija.

Vujović je istakla da je sa ciljem da se dodatno učini otpornim na moguće političke uticaje, predviđeno da će Savjet RTCG imati 11 članova, a da dva nova člana dolaze sa Univerziteta i iz Advokatske komore.

Prema njenim riječima, svim sadašnjim članovima Savjeta mandat ne traje jednako dugo, pa se i tu vidi prostor za unapređenje.

“Ovome ne ide u prilog ponovni izbor istog člana Savjeta prije nekoliko dana, čime se zaista demonstrira nevjerovatna nesenzibilnost na ovo osjetljivo pitanje”, navela je Vujović.

Ona je naglasila da im je u najvećem interesu da postoji Javni servis lišen bilo kakve pristrasnosti i političkog uticaja.

“Kako do toga doći, i kada – zaista ostaje pitanje. Možda će odluke tužilastva konačno presjeći ovaj Gordijev čvor”, rekla je Vujović.

Ona je, kako se navodi, pohvalila rad kancelarije OEBS-a u Crnoj Gori, i ambasadorke Dominik Vag koji su, prema riječima Vujović, posvećeni partneri MKM u stvaranju povoljnijeg medijskoj ambijenta u Crnoj Gori.

Ribeiro je poručila da Crna Gora u OEBS-u uvijek ima pouzdanog saveznika.