Vozači Doma zdravlja traže plaćena dežurstva i sastanak sa ministrom

Vozači Doma zdravlja traže plaćena dežurstva i sastanak sa ministrom

Radnici jedinice za sanitetski prevoz nikšićkog Doma zdravlja traže da im bude plaćeno dežurstvo vikendima, a o njihovom zahtjevu, obavijestili su i ministra zdravlja Vojislava Šimuna.

Šimunu su poručili da hitno reaguje i da ih pozove na sastanak kako bi našli zajedničko rješenje, a požalili su se i na dotrajala vozila i brojne, kako tvrde, pritiske koje trpe od menadžmenta i uprave nikšićkog Doma zdravlja.

Vozači su u saopštenju upozorili da će, ukoliko Šimun ne uvaži njihove zahtjeve, primjeniti radikalnije mjere.

U saopštenju dostavljenom Portalu RTCG, vozači tvrde da su uredno potpisali zahtjev o plaćenim dežurstvima i da su ga predali na ruke direktorici Veri Bulatović još krajem maja.

„Odgovor na naš zahtjev smo dobili od pravne službe da je proslijeđen Ministarstvu zdravlja i da očekujemo konačan odgovor. Nakon toga smo dobili odgovor da „shodno preporukama Ministarstva ne mogu da nam izađu u susret, jer nemamo dovoljan broj usluga vikendom“, navode oni.

Radnici su u to posumnjali i obratili se pravni zastupnicima kako bi napismeno dobili odgovor od Ministarstva zdravlja koji su, kako tvrde, čekali više od 20 dana.

„Nismo ga dobili ni dan danas. Ubrzo smo saznali da je smijenjen pravnik naše službe, jer je saopštenje napisao pod pritiskom direktorice Vere Bulatović, koja ga je natjerala da sam potpiše tu odluku“, tvrde vozači u saopštenju.

Radnici tvrde da zadnje dvije godine trpe razne pritiske i napade od uprave.

Navodno, uprava tvrdi da vozači ne rade dovoljno dobro svoj posao, što poručuju radnici, ne odgovara istini.

„Jedina smo služba koja nema primjedbi od strane pacijenata i od istih imamo podršku“, ukazuju oni.

Prema njihovim riječima, kompletnom uslugom, kao i načinom na koji se menadžment ophodi prema vozačima sanitetskog prevoza su vrlo nezadovoljni.

„Mi smo bitan segment ove institucije i doprinosimo da kvalitet usluga koje upražnjavaju pacijenti budu na visokom nivou, dok se sa druge strane za naše potrebe nema sluha“, tvrde radnici.

Vozači ove zdravstvene ustanove u gradu pod Trebjesom navode i da su im vozila dotrajala i neispravna.

„Svaki dan nam je “glava u torbi”, kako nama tako i pacijentima. Kako nemamo adekvatne uslove za rad, sve manje možemo da izlazimo u susret pacijentima, koje čak vozimo malim nesanitetskim vozilom na koje se pacijenti žale. Radili smo sa dva sanitetska vozila i sa dvoje malih vozila na čitavoj teritoriji Nikšića. Svaki dan se voze doktori u ambulante u Banjanima, Nikšićkoj Župi, Plužini i Šavniku. Nakon toga radimo međugradske transporte i kućne posjete sa doktorima i to sa dva kombija i troje malih vozila“, požalili su se radnici.

Tvrde i da su vodili računa o vozilima, kao da su njihova, a direktorica Bulatović nije čak ni htjela da potpiše nalog za popravku.

„O svom trošku smo popravljali vozila, a iz svog džepa plaćali auto-put, trajekte i tunel Sozina na koje smo čekali refundaciju po par mjeseci“, zaključili su radnici nikšićkog Doma zdravlja u saopštenju.