Vodovodna preduzeća i kanalizacioni sistemi „na ivici održivosti“

Vodovodna preduzeća i kanalizacioni sistemi „na ivici održivosti“

Situacija u vodnom sektoru je zabrinjavajuća i u ovoj godini vjerovatno nijedno vodovodno preduzeće u državi neće moći pozitivno da posluje.

Ta pitanja su, kako je saopštila Zajednica opština, bila u fokusu Pete međunarodne konferencije o vodama, koja je počela danas u Budvi, u organizaciji Udruženja vodovoda i Zajednice opština.

Generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović ocijenila je da vodovodna preduzeća dijele sudbinu lokalnih samouprava kao svojih osnivača, napominjući da one funkcionišu u teškom ambijentu na koji se drastično odražava svjetska ekonomska kriza. Kada je riječ o funkcionisanju vodovodnih društava, kako je saopšteno, među različitim problemima izdvaja se pitanje investicionog ulaganja u zastarelu vodovodnu infrastrukturu, a naročito pitanje cijene vode, „koju zakon posmatra kao neku vrstu socijalne kategorije jer ne pokriva opravdane troškove poslovanja vodovodnih društava u skladu sa važećom metodologijom“.

„Naš cilj je da građani imaju pravične cijene vode, onako kako zakon nalaže, ali i da se vodovodnim društvima omogući da funkcionišu, unapređuju svoje poslovanje i obezbijede standard kvaliteta koji je u ovoj oblasti neophodan“, poručila je Manojlović.

Ona je navela da će Zajednica opština i Udruženje vodovoda obnoviti svoju raniju inicijativu za izmjenu metodologije utvrđivanja cijene vode i Zakona o komunalnim djelatnostima podnijetu početkom 2023. godine. Potencirala je značaj izbora stručnih kadrova prilikom izbora upravnih odbora i izvršnih direktora vodovodnih preduzeća, kao i zapošljavanja eksperata iz te oblasti na ključnim pozicijama.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja vodovoda Milan Bulatović istakao je da je u godini kada ta organizacija obilježava četvrt vijeka rada, situacija u vodnom sektoru sve teža.

„Djelatnost koja je nezamjenjiv uslov za život i rad građana i funkcionisanje privrede je opasno ugrožena, i na samoj ivici održivosti kako vodovodnih društava, tako i vodovodnih i kanalizacionih sistema“, poručio je Bulatović.

On je govorio o inicijativi Udruženja za kreiranje povoljnog okruženja u vodnom sektoru u kojoj su kao najvažniji izazovi prepoznati neprihvatljivo veliki gubici u vodovodnom sistemu, nedovoljno obučen kadar, nedovoljno koriščenje inovativnih softverskih rješenja, kao i korišćenje zastarjele tehnologije u radu postrojenja za tretman otpadnih voda.

„Među mjerama koje treba preduzeti u inicijativi se izdvajaju izmjene zakonske regulative o komunalnoj djelatnosti i vodnim uslugama, uvođenje moratorijuma na rad Regulatorne agencije za energetiku do stavranja adekvatnih uslova za njeno funkcionisanje, transformacija vodovodnih društava iz DOO u javna preduzeća i izbjegavanje uvođenja jedinstvene tarife za obračun cijene vodnih usluga“, dodaje se u saopštenju.

Lana Radunović iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera poručila je da su u tom resoru svjesni svih nedostataka i problema u pružanju vodnih usluga i potrebe da se preduzmu mjere kako bi se stanje popravilo.

Ona je za prvi kvartal naredne godine najavila završetak izrade nacrta novog Zakona o komunalnim djelatnostima.

Jelena Janevska iz Mreže lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) ukazala je da slični problemi u vodovodnom sistemu postoje u svim državama regiona. Ona je u tom smislu istakla značaj projekta RCDN, namijenjenog jačanju kapaciteta vodovodnih društava.

Na konferenciji se razgovaralo i o izazovima koje za vodni sektor donosi zatvaranje pregovaračkog poglavlja 27 sa EU, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene.

Učesnike konferencije pozdravili su potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. Konferencija se nastavlja u petak, sesijama o dostupnosti fiansiranja, mladim stručnjacima i rodnoj ravnopravnosti, kao i o digitalnoj transformaciji.