Viši sud ponovo odbio jemstvo: Medenica ostaje u pritvoru

Viši sud ponovo odbio jemstvo: Medenica ostaje u pritvoru

Viši sud u Podgorici je, u ponovljenom postupku, odbio prijedlog odbrane Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, vrijednosti 1.450.814 evra.

To je potvrdila savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

Odluka Višeg suda uslijedila je nakon što je prošlog mjeseca Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Medenice i ukinuo rješenje o odbijanju prijedloga za ukidanje pritvora uz davanje jemstva.

– Odlučujući o žalbama ovaj sud je utvrdio da je prvostepeno rješenje donijeto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer ne sadrži jasne i potpune razloge o odlučnim činjenicama za donošenje odluke. Naime, prvostepeni sud nije ispitivao ni cijenio da li ponuđeno jemstvo sa mjerama nadzora predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisustva okrivljenog, na šta upućuje Ustavni sud Crne Gore ,donijetoj po ustavnoj žalbi okrivljenog, iz kojih razloga se zaključci prvostepenog suda o neosnovanosti predloga za ukidanje pritvora uz određivanje jemstva za sada ne mogu prihvatiti – saopšteno je ranije iz Apelacionog suda.

Ovaj sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni navedenu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, tako što će shodno izloženim razlozima ovog rješenja, za odluku koju će donijeti po predmetnom predlogu dati potpune, jasne i dovoljne razloge.

Međutim, Viši sud je ponovo odbio prijedlog da se Medenica, uz jemstvo, pusti da se brani sa slobode.

Medenica se nalazi u pritvoru od 25. maja 2022. godine kada je uhapšen na podgoričkom aerodromu nakon dolaska iz Beograda.

Tereti za organizovanje kriminalne organizacije radi vršenja više teških krivičnih djela.