Više od dva mjeseca nema lijeka za liječenje leukemije; Montefarm: Do dobavljača je

Više od dva mjeseca nema lijeka za liječenje leukemije; Montefarm: Do dobavljača je

Već duže od dva mjeseca u crnogorskim apotekama nema lijeka Litaril . Ovaj lijek sprečava rast ćelija kancera, koristi se u terapiji jedne vrste leukemije, kao i nekih tipova raka. Iz Montefarma su potvrdili da Litarila nema, kao i da je za zastoj u isporuci isključivo odgovoran dobavljač firma Farmont. Tender je raspisan u martu, ugovor potpisan u maju, isporuku još uvijek čekamo, tvrde u Montefarmu.

„Lijek Litalir (kapsula tvrda 100x500mg) Montefarm u kontinuitetu vršio nabavku i isporučivao shodno potrebama pacijenata. Imajući u vidu činjenicu da naša Ustanova nabavku vrši raspisivanjem tendera za nabavku ljekova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, navedeni lijek je takođe na isti način već godinama obezbjeđivan pacijentima kojima je neophodan“, saopštili su iz te kompanije.

Naglašavaju da je dosadašnji dobavljač Glosarij redovno je obezbjeđivao Litalir kaps.500mg, ali da je posljednjim tenderom, najbolju ponudu uputio je Farmont i u skladu sa istom i odredbama pomenutog Zakona, odabran je kao najpovoljniji dobavljač za količinu koja je zahtijevana.

„Međutim, iako su bili dužni lijek isporučiti u skladu sa potpisanim Ugovorom, još uvijek Mintefarmu nije isporučena neophodna količina, te je trenutni zastoj nastao kako su nam pojasnili jer čekaju dozvolu za prometovanje Litalira na teritoriji Crne Gore“, ističu iz Montefarma.

Iz Montefarma su pojasnili da je tender 0824 raspisan još 18. 03. 2024.godine kojim je između ostalog tražen Litalir.

„Nakon procedure koju propisuje Zakon o javnim nabavkama i vremenskog roka otvaranja ponuda, evaluacije, odabira, vremenskog roka za ponođenje žalbi, kako istih nije bilo Ugovor br 481/1 je potpisan sa prvorangiranim ponuđačem Farmont 16.05.2024. Prema članu 3 navedenog Ugovora dobavljač je dužan u roku do sedam dana od potpisivanja da Montefarmuu isporuči 50 odsto ugovorene količine. Iako smo u svakodnevnoj komunikaciji, iz Farmonta su nas obavijestili da još uvijek nijesu obezbijedili uvoznu dozvolu, te da se nadaju da će uskoro završiti neophodnu dokumentaciju i u narednih nekoliko dana isporučiti prve količine lijeka Litalir kaps. 500mg“, tvrde iz Montefarma.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Napominju, da su imali na raspolaganju dovoljne zalihe do 1. jula, do kada je već dobavljač Farmont prema Ugovoru trebalo da isporuči traženu količinu, međutim, ističu u Montefarmu, do danas nažalost nije.

„Dakle, kao i nebrojeno puta do sada, Montefarm je preduzeo na vrijeme sve neophodne korake kako ni jednog jedinog dana ne bi trajao diskontinuitet u isporuci, međutim dobavljači povremeno zakažu u realizaciji potpisanih Ugovora, što neminovno rezultira ovakvim i sličnim situacijama“, kažu u Montefarmu.

U Montefarmu poručuju da su izuzetno posvećeni djelatnosti koju obavljaju, da građanima na vrijeme obezbijede neophodnu terapiju, posebno vodeći računa o ranjivim kategorijama i teško oboljelim pacijentima.

„Naša svakodnevna komunikacija sa dobavljačima ima samo jedan cilj – obezbijediti na vrijeme lijek pacijentu. Međutim krajnje je vrijeme da se javnost upozna sa situacijama poput ove, gdje Montefarm apsolutno ne može biti odgovoran- tender je raspisan u martu, ugovor potpisan u maju, isporuku još uvijek čekamo, odnosno prema najavi Farmonta, konačno u narednih nekoliko dana“, zaključili su iz Montefarma.

O lijeku Litaril

Litalir se koristi za liječenje hronične mijeloične leukemije (jedna vrsta raka krvi) u hroničnoj fazi bolesti i kod bolesnika koji nisu odgovorili na druge oblike liječenja.

Litalir primijenjen istovremeno sa zračenjem indiciran je u liječenju primarnog raka skvamoznih ćelija (epidermoidnih) glave i vrata (osim usana) i raka grlića materice.

Litalir djeluje protiv raka i pojačava efekte liječenja zračenjem. Litalir se koristi za liječenje policitemije vere (bolest kod koje je povećan broj crvenih krvnih ćelija) i kod bolesnika s visokim rizikom od pojave zgrušavanja krvi.