Više od 70 djece i mladih prisustvovalo orijentiring kampu u Gornjim Breznima: Sedam dana bez mobilnog

Više od 70 djece i mladih prisustvovalo orijentiring kampu u Gornjim Breznima: Sedam dana bez mobilnog

Više od 70 djece i mladih iz Crne Gore posljednje dane avgusta proveli su u malom selu Gornjim Breznima, gdje su uživali na orijentiring kampu.

Ovaj kamp, koji su organizovali iskusni planinari i instruktori nikšićkog Javorka, bio je mnogo više od običnog okupljanja – bio je spoj avanture, obrazovanja i prijateljstva. Čula se graja, smijeh i igra, dok su mladi kroz raznovrsne aktivnosti učili osnovne vještine orijentacije, preživljavanja i timskog rada. Uživajući u netaknutoj prirodi i daleko od svakodnevnih digitalnih ometanja, stvarali su nezaboravne uspomene i nova prijateljstva.

Predvodio ga je Dragutin Šlagi Vujović , poznati crnogorski alpinista i dugogodišnji instruktor planinarskih vještina. Njegovo bogato iskustvo i posvećenost učinili su da ovaj kamp bude jedno od najzanimljivijih i najedukativnijih iskustava za djecu mlade. Pored njega, vođe grupa su bili nikšićki planinari Matija Vujović , Petar Kasom i Vasilije Vujović , koji su neumorno radili sa polaznicima, pružajući im podršku i savjete tokom svih aktivnosti.

“Tokom sedam dana polaznici su imali priliku da učestvuju u nizu aktivnosti, uključujući planinarenje, praktične časove orijentacije u prirodi, postavljanje šatora, pripremu logorskih vatri, kao i brojne igre i izazove koje su testirale njihovu snalažljivost i timski duh. Svaki dan je bio ispunjen dinamičnim sadržajima, među kojima je i obuka iz pružanja prve pomoći, koju su takođe prošli. Ipak, poseban akcenat bio je na večernjim predavanjima i druženjima oko logorske vatre, koja su unijela poseban duh zajedništva i učenja u kamp”, kazali su organizatori kampa.

Reporterka Vijesti uvjerila se da je posebnu čar kampu dalo je ostavljanje mobilnih telefona kod kuće, a polaznicima je, prema njihovim riječima prijalo isključivanje iz digitalnog svijeta.

Vijestima su kazali da su bez ometanja mobilnih uređaja imali priliku da se potpuno posvete okruženju i prirodnim ljepotama Gornjih Brezna, a to im je omogućilo da razviju dublji osjećaj za prirodu, da je bolje razumiju i da nauče da cijene trenutke provodene na otvorenom.

Takođe, bez telefona i igrica, djeca su bila usmjerena jedni na druge, što je podstaklo izgradnju timskog duha, a naročito jer je umjesto virtuelne komunikacije, fokus bio na direktnim razgovorima, zajedničkim aktivnostima i stvaranju novih prijateljstava.

Vođa kampa, Dragutin Šlagi Vujović, kazao je za Vijesti da su mnogi učesnici prvi put iskusili kako izgleda biti slobodan od konstantnih notifikacija i pritiska društvenih mreža.

“Ovo im je omogućilo da se opuste, bolje fokusiraju na trenutak i uživaju u jednostavnim, ali vrijednim iskustvima. Takođe, bez telefona kao oslonca, učesnici su se oslanjali na sebe i druge, što je doprinijelo razvoju samopouzdanja i osjećaja samostalnosti. U suštini, ostavljanje telefona kod kuće nije bila samo tehnička mjera, već važan dio iskustva koji je doprinio cjelokupnom cilju kampa – razvoju vještina, izgradnji zajedništva i dubokoj povezanosti s prirodom”, kazao je on.

Organizatori kampa objašjnavaju da su prvo veče kampa polaznici imali priliku da prisustvuju prezentaciji koju je održao Matija Vujović, planinari i orjentirac.

“On je kroz niz slika i video materijala prikazao ljepote planinarenja i važnost očuvanja prirode. Drugo veče, Petar Kasom, poznati crnogorski paraolimpijski takmičar u alpskom skijanju održao je prezentaciju o skijanju. Njegova priča o iskustvima sa takmičenja širom svijeta inspirisala je prisutne, posebno mlade polaznike, koji su sa divljenjem slušali o njegovim uspjesima i izazovima.Treće veče bilo je posvećeno crnogorskoj planinarskoj tradiciji, uz projekciju dokumentarnog filma o Planinarskom savezu Crne Gore. Film je polaznicima pružio uvid u bogatu istoriju i značaj planinarstva u Crnoj Gori, inspirišući ih da postanu dio ove zajednice”, navode organizatori kampa.

Četvrto veče bilo je rezervisano za Dragutina Šlagija Vujovića, odnosno njegovo predavanje o ekspediciji na Everest.

On je sa učesnicima kampa podijelio svoje iskustvo uspona na najviši vrh svijeta, govoreći im o izazovima i pripremama koje su neophodne za takav poduhvat. Njegove priče su izazvale oduševljenje među polaznicima, koji su sa pažnjom pratili svaki detalj.

“Peto veče su Matija Vujović i Ivan Kilibarda govorili o svom usponu na Ararat, jedan od najznačajnijih vrhova Bliskog istoka. Njihovo predavanje bilo je prožeto pričama o fizičkim i psihičkim izazovima sa kojima su se susreli, ali i o nezaboravnim trenucima drugarstva i pobjede nad sopstvenim granicama. Šesto veče, polaznici su imali priliku da se takmiče u noćnoj orijentiring trci. Uz pomoć stečenih vještina, učesnici su imali zadatak da pronađu sve kontrolne tačke u što kraćem vremenskom roku, oslanjajući se na mapu, kompas i timski rad. Trka je bila izazovnog karaktera, ali je svaka grupa uspješno savladala sve prepreke, uz mnogo zabave i smijeha”, kazali su organizatori.

Svako veče, nakon završetka dnevnih aktivnosti, polaznici su se okupljali oko logorske vatre gdje su zajedno radili na razvoju svojih vještina kroz učenje i diskusije.

Ni pored vatre nije se osjećao nedostatak mobilih telefona, naprotiv, to im je omogućilo da se u potpunosti fokusiraju na prirodu i međusobnu interakciju. Atmosferu su upotpunjavale pjesme domaćih kantautora, poput Šobićevih, koje su svi rado pjevali, stvarajući tako nezaboravne trenutke zajedništva.

“Sveukupan program kampa učinio je da orijentiring kamp u Gornjim Breznima bude mnogo više od običnog kampa, da postane spoj avanture, obrazovanja i prijateljstva. Kroz raznolike aktivnosti, mladi su stekli nova znanja, razvili osjećaj za prirodu i zajedništvo, te se vratili kući puni utisaka i željni novih planinarskih izazova”, kazali su organizatori, poručivši da već planiraju sljedeće izdanje kampa, uvjereni da će taj događaj postati tradicija koja će okupljati sve veći broj mladih ljubitelja prirode.