XII Evropska Noć istraživača u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru

XII Evropska Noć istraživača u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru

U petak, 27. septembra u 12h u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici počela „Evropska Noć istraživača“. Sve do 19h posjetioci svih uzrasta imali su priliku da od strane izlagača čuju mnoštvo zanimljivih činjenica ili izvedu eksperimente iz različitih oblasti nauke.

Ovogodišnja „Evropska Noć istraživača“, koja se ogranizuje pod sloganom „Oblikuj budućnost“, ima za cilj da na inovativan i zanimljiv način približi nauku široj publici, uključujući učenike, studente, ali i sve građane zainteresovane za najnovija dostignuća i tehnologije.

Iz Fondacije Prona poručuili su da se na ovaj način evropska naučna misao širi i na Crnu Goru.

“Ovaj festival nije samo prilika da slavimo nauku već i da podstaknemo mlade ljude da se uključe u istraživanje, osnaženi evropskim vrijednostima kao što su sloboda, jednakost, solidarnost i poštovanje ljudskog dostojanstva,” poručila je Jasna Zeković, koordinator Festivala.

A nauka nije samo posao naučnika, ona se tiče svih nas, poručuju iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, jednog od pokrovitelja ovogodišnje manifestacije. Zbog toga su ovakvi događaji naročito značajni.

“Ova Evropska noć istraživača je više od jednog dana u godini, to je manifestacija ljudske znatiželje, stvaralaštva i neprestane težnje ka znanju. Ovdje se, kao što vidimo, okupljaju izvrsni umovi naše zemlje, mladi ljudi koji će svojim idejama oblikovati svijet,” istakla je mr Marica Melović, generalna direktorica za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

U prethodne dvije decenije došlo je do porasta broja naučnika ali i potrebe društva za znanjem, naukom, i inovacijama.

“U vremenu kada je nauka možda važnija nego ikad, ovaj festival nam omogućava da podijelimo otkrića i dostignuća ali i da podstaknemo želju za stalnim učenjem,” kazala je MSc Marija Vojinović Nikčević iz Fondacije za promovisanje nauke Prona koja se već 20 godina bavi naukom.

Ovaj festival nauke odvija se istovremeno u preko 400 gradova Evrope. Da se naša zemlja još jednom nađe na mapi zajedno sa onima koje slave nauku doprinio je kontinuirani rad Fondacije Prona na okupljanju i dodatnom obrazovanju talenata svih generacija, i višemjesečne pripreme samog Festivala, čemu je podršku pružio niz partnera iz Crne Gore, kao i Evropska unija.