Verstapen otvara F1 sezonu pobjedom u Bahreinu, Alonsom trećim

Verstapen otvara F1 sezonu pobjedom u Bahreinu, Alonsom trećim

Nova sezona, još jedna pobjeda. Maks Verstapen je u nedelju osvojio Veliku nagradu Bahreina na otvaranju sezone sa pol pozicije, vodeći gotovo u celoj trci dok je započeo odbranu svojih uzastopnih titula u Formuli 1.

Red Bul je takođe postigao dominantan rezultat 1-2 sa Serhiom Perezom koji je završio 12 sekundi iza njega na drugom mestu, dok je 41-godišnji Fernando Alonso zauzeo briljantno treće mesto — i osvojio 99. podijum u karijeri — na zapanjujućem debiju u trci za Aston Martin.

„Šta ste uradili momci? Šta si učinio?“ rekao je svom timu oduševljeni Alonso. „Tako sam ponosan na vas momci.“

Alonsovi navijači već ovu sezonu označavaju kao „Misiju 33“ – nadajući se da će španski vozač moći da pobedi u 33. trci u karijeri. Njegova poslednja pobeda bila je pre 10 godina sa Ferarijem.

Alonso, koji se pridružio nakon oštrog razlaza sa Alpinom, pritisnuo je pesnicu na ciljnoj liniji, a zatim zagrlio svoju trkačku ekipu.

„Završiti na podijumu u prvoj trci u godini je prosto neverovatno“, rekao je Alonso. „Ono što je Aston Martin uradio tokom zime da bi imao drugi najbolji automobil na prvoj trci je jednostavno nerealno.

Bila je to Verstapenova 36. pobeda u karijeri, ali Holanđaninu prva na osvetljenoj stazi Sakhir, gde se povukao samo nekoliko krugova od kraja u prošlogodišnjoj prvoj trci.

„To je bio upravo početak sezone koji nam je bio potreban“, rekao je Verstapen, koji se povukao sa tri od svoje prve četiri trke u karijeri u Bahreinu. „Veoma sam srećan što sam konačno pobedio u trci ovde.

Ovog puta Šarl Leklerk se, posle pobede prošle godine, povukao u 41. od 57. kruga kada je njegov Ferari izgubio snagu.

„Ne, ne, ne, ne“, preklinjao je Leklerk preko radija dok je njegov automobil usporavao i zaustavljao se. Ferari je promenio bateriju motora pre trke, ali to nije sprečilo Leklerka da loše počne godinu posle tako frustrirajuće sezone 2022.

„Jednostavno više nije bilo moći. Šteta jer ovih vikenda morate da maksimizirate bodove“, rekao je Leklerk. „Nažalost, napravili smo korak unazad i Red Bul je na drugoj planeti. Treće je bilo najbolje čemu smo se mogli nadati.”

Leklercovo penzionisanje izazvalo je paniku u Ferariju, a Karlos Sainz mlađi se nije ni trudio da se odbrani od Alonsa – verovatno zbog zabrinutosti da bi i sam mogao da izgubi vlast – i Alonso ga je pretekao sa 11 krugova do kraja.

Sainz je završio na četvrtom mestu ispred sedmostrukog šampiona F1 Luisa Hamiltona na petom mestu ispred Lensa Strola iz Aston Martina na šestom.

Strolov učinak bio je impresivan s obzirom da je propustio predsezonsko testiranje zbog povrede zadobivene u nesreći na biciklu koja je zahtevala manju operaciju na njegovom desnom zglobu.

Alonso i Strol su naleteli jedan na drugog na startu, kada je Alonso pao za nekoliko mesta, ali su svi bili osmehi na kraju u izuzetnom danu za Aston Martin.

„Čestitam mom saigraču Lensu; Pre 12 dana je operisan“, rekao je Alonso. „On se bori sa svima tako neverovatno za tim, bilo je sjajno.“

Hamiltonov saigrač Džordž Rasel bio je sedmi za Mercedes.

Valteri Botas iz Alfa Romea, Pjer Gasli iz Alpine — počevši od poslednjeg — i vozač Vilijamsa Aleks Albon zaokružili su prvih 10.

Verstapen je krenuo sa stuba sa Peresom pored njega. Leklerk i Sainz su bili u drugom redu, dok je 41-godišnji Alonso otišao sa petog.

Logan Sargeant, prvi američki vozač na mreži od 2015. godine, bio je 12. nakon što je startovao sa 16.

Bio je to dan za zaborav za Alpinea Estebana Okona, koji je dobio tri penala u ukupnom trajanju od 20 sekundi i završio na 18. mestu.

Leklerk je prokockao da uštedi set novih guma u ​​kvalifikacijama za trku i odmah je skočio ispred Pereza, koji je upravo odbio Sainza.

Alonso je bio pretnja za Ferari i Mercedes, koji su obojica taktički zaustavljali gume u iščekivanju šta bi dvostruki šampion Formule 1 sa najboljim trkačkim plovilom u poslu mogao da uradi.

Ovo je pomoglo Strolu, koji je savršeno iskoristio podrezivanje da pretekne Rasela baš kada je izlazio iz boksa nakon druge promene gume.

Sa Verstapenovim krstarenjem, akcija se zahuktavala.

Alonso je pretekao Hamiltona u 37. krugu, ali je potom skliznuo široko dok je Hamilton vratio poziciju. Alonso je imao još jedan potez u sledećem krugu, i prošao ga je napadom spolja, a zatim brzo zaronio unutra klasičnim potezom.

To bi mogao biti jedan od mnogih uzbudljivih poteza u sezoni u kojoj bi Alonso mogao imati dovoljno brzi bolid koji bi odgovarao njegovim talentima.

Sledeći pokazatelj toga biće na VN Saudijske Arabije 19. marta.