Uspjesi i problemi mladih u fokusu sjednice barskog Otvorenog parlamenta

Uspjesi i problemi mladih u fokusu sjednice barskog Otvorenog parlamenta

Mladima u Baru je potrebno više sadržaja i vannastavnih aktivnosti a kapaciteti Omladinskog centra nijesu dovoljni da zadovolje njihove potrebe. Neophodna je bolja saradnja sa lokalnom upravom koja će se u narednom periodu osnažiti. Na duge staze, to će rezultirati brojnim infrastrukturnim projektima za dobrobit mladih.

To je zaključak sjednice Otvorenog parlamenta Skupštine opštine (SO) Bar na temu „Bar – grad mladih“ koja je sinoć održana u bioskopskoj sali barskog Doma kulture.

Predsjednik SO Bar, Branislav Nenezić , kazao je da to zasijedanje posvećuju mladima Bara i žele da donesu zaključke koji će za sve njih donijeti nešto dobro. On je predstavio i pozdravio učenike barskih škola koji su ostvarili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim takmičenjima iz engleskog jezika i filozofije.

Potpredsjednica Opštine Bar, Tanja Spičanović , istakla je želju lokalne samouprave da Bar bude grad po mjeri mladih, grad za mlade u kojem će oni graditi svoju budućnost i perspektivu. Pomenula je Akcioni plan za mlade, dokument koji je usvojila Opština Bar, kazavši da je to samo jedan od napora lokalne uprave da poboljša status mladih.

„Otvoreni smo za sve inicijative, ideje i da zajedno vidimo na koji način možemo da kreiramo neka inovativnija, bolja rješenja, da grad zaista bude u svakom pogledu inkluzivan, uključiv za sve kategorije, a naravno, od mladih se očekuje da budu generatori novih ideja i promjena“, poručila je Spičanović.

Viša savjetnica za mlade pri lokalnom Sekretarijatu za sport i mlade, Marina Stojanović , kazala je da je snaga svakog grada, pa i Bara, u mladima. Istakla je da je glas mladih od najvećeg značaja i da su vrata njihovog sekretarijata uvijek otvorena.

„Bar je grad talenata, što sportskih što obrazovnih, te zbog toga mi želimo da stvorimo platformu za razvoj vještina kod mladih našeg grada, da oni odavde odlaze na školovanje ali da se sa radošću i vraćaju i da daju najveći mogući dopinos u budućem ravoju zajednice“, poručila je.

Učenici Srednje stručne škole u Baru, smjera Farmaceutski tehničar, Jovan Joksimović, Minela Ličina, Asija Kujović, Nikoleta Stanković i Ana Pepđonović koji stoje iza projekta „Bar – grad mladih, grad za mlade, mladi za perspektivu“, koji je realizovan u okviru inicijative „Mladi za mlade“ Centra za građansko obrazovanje, takođe su prisustvovali zasijedanju.

Jedan od njih, Jovan Joksimović , poručio je da je njihova inicjativa nastala kao produkt nezainteresovanosti i neinformisanosti mladih u barskoj opštini i djelimične funkcionalnosti Omladinskog centra.

„Smatram da nema potrebne uslove što se tiče kapaciteta mladih koji bi učestvovali u aktivnostima. Mislimo da je problem u organizaciji slobodnog vremena mladih, jer oni ne pronalaze sebe u nekim aktivnostima za koje se opšte smatra da bi bile jako korisne za njih“, ispričao je Joksimović.

Zbog toga, po njegovim riječima, proširenjem kapaciteta Omladinskog centra i usvajanjem Akcionog plana na više godina on misli da bi se doprinjelo statusu mladih u cijeloj Crnoj Gori jer bi od Bara mogli da preuzmu dobre prakse.

„Pored neformalne edukacije mladih mislimo da je jako značajna edukacija prosvjetnih radnika i roditelja“, istakao je.

Joksimović smatra da mladi u Baru imaju veliki potencijal koji često donosi velike uspjehe na projektima, obrazovnim takmičenjima i drugim vannastavnim aktivnostima a ulaganjem u taj potencijal i mogućnosti, mladi bi ostvarili još rezultata na ponos svih građana Bara.

U raspravu se uključila i koordinatora Omladinskog centra Bar, Enesa Sukić , koja je kazala da taj prostor za mlade nema dovoljne kapacitete da pruži sve ono što je mladima potrebno. Ograničeni su, kaže ona, prostorni kapaciteti kancelarije u okviru Sportskog centra „Topolica“, prostorija je zagušljiva i ne može da primi puno ljudi.

Istakla je da mnogo mladih ni ne zna za postojanje Omladinskog centra i aktivnosti koje oni sprovode pa im je promocija jedna od najvećih prepreka, te bi bilo bolje da su kancelarije na nekom vidljivijem mjestu.

Potredsjednica Spičanović je istakla da je prostor u „Topolici“ bio prvo i najbolje rješenje koje su mogli donijeti u trenutku njegovog otvaranja. Svjesni su, kazala je ona, ograničenja sa kojima se susreću a lokalna uprava će uložiti napore da utiče na rješavanje te prepeke.

Nenezić je istakao da je Omladinski centar otvoren na inicijativu Ministarstva sporta i mladih u čijoj je i nadležnosti. On je Sukić poručio da trenutan prostor Omladinskog centra mogu koristiti kao kancelarijski prostor a da se za sve dodatne aktivnosti mogu obratiti lokalnoj upravi koja će se potruditi da pronađe adekvatan prostor za njihove aktivnosti.

Sekretar Sekretarijat za imovinu, zastupanje i investicije, Stefan Šušter , ispričao je da oni predano rade na stvaranju infrastrukturnih preduslova za ugodniji život mladih u Baru.

„Bar je grad kome fali dječijih igrališta, pa smo pokrenuli aktivnosti na izradi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju dječijih igrališta u urbanim gradskim zonama. Cilj je da pokušamo da u što više zelenih džepova, kojih je naš grad prepun, ponudimo različite sadržaje za naše najmlađe, uz izgradnju avanturističkog parka za djecu i mlade i centralnog, mogu slobodno reći gradskog dječijeg igrališta koje će biti na ponos svih nas i mjesto okupljanja svih roditelja i njihove djece. Sa nivoa Vlade Crne Gore predviđena su i značajna sredstva za rekonstrukciju Srednje stručne škole i Gimnazije u Baru, kao i ulaganja Morskog dobra kroz izgradnju dječijeg igrališta na šetalištu u Sutomoru“, ispirčao je Šušter.

Kada je u pitanju rekreacije i sporta on je najavio da će uskoro biti raspisan tender za izvođenje radova na izgradnji sportskog igrališta u Sutomoru, igrališta u Marovićima, rekonstrukciju kultnog košarkaškog terena u Makedonskoj ulici, kao i izgradnje ženske teretane u Šumicama, pored postojeće muške.

„Unaprjeđujemo i ponudu „Madžarice“ kroz izgradnju „paddle“ terena, izuzetno popularnog sporta nalik na tenis, a pripremamo dokumentaciju za izgradnju drugog pomoćnog fudbalskog terena i sportsko–rekreativnog kompleksa vrijednosti preko milion eura sa košarkaškim, rukometnim, odbojkaškim terenima i drugim sadržajima. U urbanim gradskim jezgrima planiramo i postavljanje „streetworkout“ sprava na različitim lokacijama“, poručio je Šušter.

Nakon sjednice, učeniima koji su osmislili projekat „Bar – grad mladih, grad za mlade, mladi za perspektivu“, i Nikoli Kojičiću, učeniku Gimnazije „Niko Rolović“ koji je na državnom takmičenju iz engleskog jezika osvojio treće mjesto, uručena su izdanja luksuzne foto-monografije Predraga Vučkovića „Crna Gora iz drugačije perspektive“.

Nenezić je istakao da će poklone dobiti i Danilo Jankoviću i Aldijan Bahoviću, učenici barske Gimnazije koji su osvojili prvo i treće mjesto na državnom takmičenju iz filozofije koji su otputovali na takmičenje u Sarajevo.

Šef lokalne skupštine je na kraju sjednice pozvao sve tri barske Srednje školame da delegiraju tri do pet predstavnika za sastanke u čijem fokusu će biti osmišljavanje strategije za aktivnosti i dešavannja kojima će biti unaprijeđen položaj mladih Baru.