Uskoro sjednica Odbora za razgraničenje glavnog grada i Tuzi: Podgorica dostavila registar imovine

Uskoro sjednica Odbora za razgraničenje glavnog grada i Tuzi: Podgorica dostavila registar imovine

Glavni grad je dostavio je Odboru za razgraničenje Podgorice i Tuzi registar nepokretne imovine. Ranije su predali spisak pokretne, a juče je dokumentacija kompletirana. Opština Tuzi tu svoju obavezu ispunila je u maju.

Uskoro ćemo imati sjednicu Odbora za razgraničenje, gdje će registri imovine biti tačke dnevnog reda, kao i dio rasprave. Vodovod i kanalizacija Podgorice i Vodovod Tuzi će spremiti sporazum o prenosu vlasništva infrastrukture koja se nalazi na teritoriji opštine Tuzi. Taj postupak je dio odluke o privremenom razgraničenju iz 2021. godine. Osim Vodovoda u sklopu te odluke istu obavezu imaju i Komunalne usluge. Tačnije ta firma treba da infrastrukturu prenese na Komunalno preduzeće Tuzi. Međutim, sa njihove strane još nemamo odgovor – rekao je Naim Đokaj , predsjednik Odbora za razgraničenje Podgorice i Tuzi.

Pored Glavnog grada i Tuzi za ovaj proces posebno je zainteresovana Opština Zeta koja čeka da se proces okonča kako bi oni sa Podgoricom povukli granične linije i podijelili imovinu. Red koraka odredilo je Ministarstvo javne uprave.

Obje opštine odvojile su se od Podgorice promjenom zakona dok je DPS imao većinu u državnom parlamentu. Mnogi su ove promjene nazivali izbornim inženjeringom.

Skupština je 27. aprila 2017. godine izmijenila Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore po kome Tuzi dobijaju samostalnost od 1. septembra 2018. godine. Zeta je sa druge strane postala samostalna izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji u ljeto 2022. godine bez prelaznog roka.