Đurašković o dodjeli Trinaestojulske nagrade: Ne mogu da dozvolim da svojim prisustvom ukažem poštovanje Mandiću

Đurašković o dodjeli Trinaestojulske nagrade: Ne mogu da dozvolim da svojim prisustvom ukažem poštovanje Mandiću

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković saopštio je da neće prisustvovati sjutrašnjem uručenju Trinaestojulske nagrade jer ne može da dozvoli da svojim prisustvom ukaže poštovanje predsjednik Skupštine Andriji Mandiću.

„Imam obavezu da javno i jasno saopštim zbog čega neću prisustvovati sjutrašnjem uručenju Trinaestojulske nagrade u Vladinom domu u mom i našem Cetinju. Iako je riječ o grandioznom nacionalnom priznanju u koje je utkana crnogorska antifašistička borba, sve naše velike pobjede i ponos, ne mogu da dozvolim da svojim prisustvom ukažem poštovanje Andriji Mandiću, koji nagradu uručuje, a koji je u više navrata iskazao nepoštovanje i pokušao da unizi Cetinje, Cetinjane i Crnu Goru“, napisao je Đurašković na Fejsbuku.

„Onaj ko ne poštuje Cetinje od mene zaslužuje jedino prezir“, zaključio je.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić uručiće u petak Trinaestojulsku nagradu ovogodišnjim dobitnicima tog najvećeg državnog priznanja.

Trinaestojulsku nagradu dobili su književnik Andrija Radulović, slikar Branislav Sekulić i doktor bogoslovskih nauka Nikola Marojević, kao i Dragan Koprivica, koji je dobio nagradu za životno djelo.

Radulović je nagradu dobio za knjigu poezije „Otkup“, Sekulić za izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore praćenu monografijom, a Marojević za, kako je saopšteno, ukupnu godišnju aktivnost na razvoju kulture.

Svečanost povodom uručenja Trinaestojulske nagrade biće održana u Vladinom domu na Cetinju.