Upravni sud: Brđanin je direktor Uprave policije, presuda obavezujuća

Upravni sud: Brđanin je direktor Uprave policije, presuda obavezujuća

Upravni sud jasno saopštava da je Zoran Brđanin direktor Uprave policije. Iz Upravnog suda kažu da su poništili, kako navode, nezakonito rješenje Vlade Crne Gore o razrješenju Brđanina i dali rok od 30 dana da Vlada donese zakonitu odluku. Podsjećaju da je postupanje po presudi obavezujuće.

“Imajući u vidu da je Sud poništio rješenje o razrješenju, predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego što je poništeni akt donesen, odnosno Zoran Brdjanin je direktor Uprave policije. Postupanje po presudi je obavezujuće, a Upravni sud nije nadležan da ocjenjuje odgovornost pojedinaca u slučaju nepostupanja po presudi, već je to u nedležnosti drugih organa”, piše u odgovorima iz Upravnog suda.

Presududa koju je Upravni sud donio 6.juna Brđaninu i Vladi Crne Gore dostavljena je mjesec kasnije, kazao je advokat Brđanina Siniša Gazivoda. Rok da Vlada postupi po presudi teče od 5.jula.

“Zbog pojačanog interesovanja javnosti ovo pitanje, u posljednja dva dana, komentarisali su javno brojni pravnici i potvrdili naš pravni stav da propisi jasno upućuju da ranije donijeto rješenje Vlade Crne Gore broj 07-104/23-1462/2 od 30.03.2023. godine, kojim je direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu prestao mandat prije isteka vremena na koje je postavljen, budući poništeno od strane suda, više ne postoji u pravnom prometu i ne proizvodi pravno dejstvo. Ipak, uprkos ovoj nespornoj pravnoj situaciji, od ministra unutrašnjih poslova više puta je, u međuvremenu, javno iznijet stav da gospodinu Brđaninu, bez pravnog osnova, neće biti omogućeno da nastavi sa radom i preuzme dužnost. U izostanku odgovora na naš e-mail od 05.07.2023. godine, ovako javno iznijeti stav smatramo zvaničnim odgovorom po ovom pitanju”, naveo je Gazivoda.

U pismu se konstatuje da Brđaninu nije omogućeno da vrši dužnost, uprkos kako navodi njegov advokat, činjenici da je trenutno na snazi samo rješenje o njegovom postavljenju.

Uprkos odluci Suda i stavovima stručne javnosti ministar Unutrašnjih poslova Filip Adžić u više navrata je rekao da se Brđanin neće vratiti na mjesto direktora Uprave policije.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je danas kako će Vlada da su dobili presudu Upravnog suda, i da će se prema njoj “odnijeti kako treba”.

“Traženo je da otklonimo nedostatke, to ćemo uraditi i ići ćemo ka tome da donesemo odluku”, rekao je Abazović i ustvrdio da Upravni sud vrši pritisak na Vladu dok ima hiljade predmeta koji su na čekanju.