Uprava carina ostvarila rast naplate prihoda od devet odsto

Uprava carina ostvarila rast naplate prihoda od devet odsto

Uprava carina je od januara do kraja septembra ostvarila bruto naplatu od 965 miliona evra, što je 79 miliona evra ili devet odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Uprave carina je saopšteno da je plan prihoda za period od januara do septembra premašen 17 miliona evra, odnosno dva odsto.

„U periodu od početka januara do kraja septembra ostvaren je dobar trend naplate carinskih prihoda“, navodi se u saopštenju.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, kod svih vrsta dažbina ostvaren je rast naplate prihoda.

„Najznačajniji rast prihoda ostvaren je po osnovu akcize, koja je naplaćena u iznosu od 285 miliona evra, što je u odnosu na isti period prošle godine više 38,5 miliona evra ili 16 odsto“, rekli su iz Uprave carina.

Po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu ostvarena je bruto naplata u iznosu od 633 miliona evra, dok je naplata po osnovu carine iznosila 45 miliona evra. Naplata poreza na kafu iznosila je dva miliona EUR, a ostali prihodi naplaćeni su u iznosu od 114 hiljada evra.

„Ukupno ostvarena naplata carinskih prihoda za septembar iznosila je 112,3 miliona evra, što je u odnosu na isti period prošle godine više 6,73 miliona evra odnosno 6,37 odsto“, navodi se u saopštenju.

Uprava carina, kako se zaključuje, ima za cilj da obezbijedi efikasnu naplatu prihoda, čime značajno doprinosi uvećanju ukupnih budžetskih prihoda uz primjenu snažnih mjera fiskalne politike.