Ulcinj se zadužuje kod Vlade 5,36 miliona eura

Ulcinj se zadužuje kod Vlade 5,36 miliona eura

Opština Ulcinj planira da se kod Vlade zaduži 5,36 miliona eura za realizaciju projekta “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali, faza V”.

Riječ je o zaduženju od sredstava koja su obezbijeđena iz ugovora o kreditu zaključenog 20. decembra 2013. godine između Njemačke razvojne banke (KfW) i Vlade, odnosno Ministarstva finansija.

Odbornici će o tome raspravljati na sjednici lokalnog parlamenta koja je zakazana za 5. jun.

U obrazloženju odluke podsjeća se da je Vlada 8. septembra prošle godine usvojila informaciju o raspodjeli kreditnih sredstava KfW banke, kojom je dala saglasnost da se preostala sredstva iz Ugovora o kreditu proslijede po osnovu Ugovora o prosljeđivanju kreditnih i grant sredstava.

“Između ostalih i Opštini Ulcinj iznos od 6,36 miliona eura, od čega je kredit 5,36 miliona dok je milion grant Vlade”, piše u obrazloženju.

Pojašnjava se da se članom 49 Zakona o finansiranju lokalne samouprave Opšina može zadužiti tako da ukupna otplata glavnice i kamate na godišnjem nivou, plaćanja po osnovu ugovora o lizingu i drugih obaveza koje imaju karakter duga, ne smije preći 10 odsto ostvarenih tekućih prihoda u godini koja prethodi godini zaduživanja, uz prethodnu saglasnost Vlade.

Na istoj sjednici odbornici će raspravljati i o predlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Ulcinj za 2024.

“Razlog za donošenje ove odluke stoji u nastavku realizacije kapitalnog projekta od strateškog značaja za opštinu ‘Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali, faza V’, kroz kreditne aranžmane u iznosu od 5,36 miliona eura”, stoji u obrazloženju.