Ulcinj: Od boravišne takse skoro milion eura

Ulcinj: Od boravišne takse skoro milion eura

U Ulcinju je do 15. septembra od početka godine naplaćeno 978.373 boravišne takse, što je za 190 hiljada više nego u istom periodu lani, saopšteno je “Vijestima” u opštinskom sekretarijatu za finansije i budžet.

Od tog iznosa 20 odsto ide Nacionalnoj turističkoj organizaciji, a uvećanje prihoda u odnosu na prošlu godinu, djelimično leži i u činjenici da je boravišna taksa poskupjela sa 0,70 centi na euro.

“Taksa je prikupljena od hotela, fizičkih lica i sa punktova. Posebno za hotele nemamo ažurirane podatke”, kazali su u Sekretarijatu “Vijestima”.

U Turističkoj organizaciji (TO) Ulcinj, potvrđeno je da u gradu ima 48 registrovanih hotela. Iz te organizacije “Vijestima” je dostavljen spisak 20 hotela koji su uplatili najviše boravišne takse, ali nijesu navedeni i iznosi.

Spisak predvodi hotelski kompleks “Azul Beach Resort Montenegro” na Velikoj plaži a zatim slijede hoteli Otrant, Mediteran, HTP Ulcinjska rivijera, Albatros, Hills, Olea, Montefila & Primafila, Trio Resort, Imperial, Pino, Ambiente, Hoti, Edita, Palata Venezia, HTP Velika plaža, Laguna, Hotel Plaza & Spa, Nobel i Zan.

Iz Poreske uprave (PU), “Vijestima” je saopšteno da je od početka godine do 19.09.2024 ukupna naplata po osnovu PDV-a za obveznike čije je sjedište- prebivalište u Opštini Ulcinj, a imaju šifru djelatnosti 5510-hoteli i sličan smještaj, iznosi 374.283,73 eura.

“Napominjemo da poreski obveznik u PDV prijavi iskazuje sve obaveze po osnovu PDV-a zbirno, tj. nema mogućnost razdvajanja usluga smještaja od ostalih usluga. Takođe, uplatni račun po osnovu PDV-a je jedinstven i iz tog razloga se mogu dati samo zbirni iznosi uplata”, pojašnjeno je iz PU iz koje nijesu mogli da navedu koliko je ko pojedinačno platio poreza po ovom osnovu jer su ti podaci poreska tajna.