Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti

Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Ukrajine obeležava se u čast usvajanja Akta o proglašenju nezavisnosti Ukrajine od strane Vrhovne Rade Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike 1991. godine. Akt je politički i pravni dokument koji potvrđuje novi status Ukrajine.

Ukrajina je prešla dug put do svoje nezavisnosti. Istorija formiranja ukrajinske države ima hiljadugodišnju tradiciju. Počelo je postojanjem države Ante, državnim ujedinjenjem plemena Polana, a kasnije i formiranjem Kijevske Rusije. Nakon raspada Kijevske Rusije, tradicija državnosti prešla je na Galičko-Volinsku kneževinu. Tada je nastala Velika kneževina Litvanija, u kojoj su Kijevska i Volinska zemlja uživale znatnu autonomiju.

U 17. veku na teritoriji savremene Ukrajine počela je da se formira kozačka država. Kozaci su se više od sto godina borili za nezavisnost Ukrajine, ali nikada nisu uspeli da je ostvare. U 18. veku ukrajinski narod je izgubio svoju državnost i postao je u okviru dve imperije – Ruskog i Austrijskog carstva – u narednih dvije stotine godina.

U 19. – ranom 20. veku, ukrajinski nacionalni pokret je evoluirao i doveo do ukrajinske revolucije 1917-1921 i oživljavanja ukrajinske državnosti. Osnovano je Centralno veće Ukrajine koje je svojim Trećim univerzalom proglasilo osnivanje Ukrajinske Narodne Republike. Četvrti Univerzal proglasio je nezavisnost Ukrajinske Narodne Republike. Godine 1919. Ukrajinska Narodna Republika i Zapadnoukrajinska Narodna Republika potpisale su Akt o ujedinjenju i proglasile jedinstvo ukrajinskih zemalja. Međutim, Ukrajinska Narodna Republika nije dugo trajala.

Ukrajinski narod je izgubio šansu da ima svoju državu do kraja 20. veka.

Nakon avgustovskog puča u Moskvi, videći opasnost koja se nadvila nad Ukrajinom i nastavljajući milenijumsku tradiciju formiranja države, nezavisnost Ukrajine je proglašena na vanrednoj sjednici Vrhovne Rade Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike 24. avgusta 1991. godine.

To je značilo da je ukrajinska država imala svoju nedeljivu i neprikosnovenu teritoriju, na kojoj dejstvuju samo Ustav i zakoni Ukrajine. Ukrajina je stekla punu pravnu državnu nezavisnost nakon nacionalnog referenduma 1. decembra 1991. godine, kada je 90,32% građana glasalo za njenu nezavisnost. Usvajanjem Akta o proglašenju nezavisnosti Ukrajine na svenarodnom referendumu, narod je ovaj dokument uveo u stvarnu snagu i započeo novu etapu u razvoju istorije Ukrajine.

Ove godine Dan nezavisnosti Ukrajine je poseban i nemiran praznik, jer je takođe šest mjeseci otkako se Ukrajina bori protiv ruske invazije u punom obimu.

Danas će Spomenik Otadžbine (Batkivščina-Mati) u Kijevu i druga značajna mesta biti osvetljeni bojama Državne zastave Ukrajine. U kompleksu Nacionalnog svetilišta „Sofija Kijevska“ sveštenici svih crkava moliće se za Ukrajinu.

Pored toga, na Hreščatiku se održava izložba uništene ruske vojne tehnike.

Istovremeno, vladine vlasti su pozvale Ukrajince da ostanu posebno oprezni ove nedelje, poštuju bezbednosna pravila i sakriju se u skloništima za bombe tokom uzbuna o vazdušnim napadima. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski veruje da bi postupci Rusije mogli biti posebno okrutni na Dan nezavisnosti Ukrajine.

U Kijevu i mnogim drugim gradovima Ukrajine masovna okupljanja nisu bila dozvoljena, jer postoji opasnost od ruskih raketnih napada i provokacija.