Udruženje crnogorskih vodovoda: Agencija i metodologija jedini krivci za loše stanje

Udruženje crnogorskih vodovoda: Agencija i metodologija jedini krivci za loše stanje

Povodom teksta “ Poslovanje crnogorskih vodovoda: Višak radnika, a veliki gubici i vode i novca ”, u kojem je naveden izvještaj Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, reagovalo je Udruženje za unapređenje vodosnabdijevanja, tretmana i odvođenja otpadnih voda Crne Gore čiji su članovi sva crnogorska opštinska preduzeća za vodosnabdijevanje. Reagovanje prenosimo u cijelosti.

“Predstavnici Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) svjesni da su jedini i direktno odgovorni za trenutno stanje u vodnom sektoru Crne Gore pokušavaju pronaći “slamku spasa” te svoje nesnalaženje sa novom “igračkom” koju su dobili preko noći, a to je regulisanje komunalnih djelatnosti, obmanjuju javnost uzaludnim pokušajem, odnosno medijskom objavom, kojom žele opravdati svoje (suvišno) postojanje u ovom sektoru.

Da rad Agencije direktno utiče na neodrživo funkcionisanje pružaoca usluga govori i činjenica njihovog nesnalaženja u pripremi adekvatne Metodologije koja bi bila prilagođena realnom stanju u sektoru i koja bi se mogla pozitivno primijeniti.

Neadekvatna Metodologija je na poslovanje uočljivo i zabrinjavajuće počela uticati tokom pandemije virusa Covid-19, inflacije izazvane globalnom krizom koja se i danas ne zaustavlja, a na kraju i primjenom Granskog kolektivnog ugovora, pa je tako, nepostojanjem korektivnog faktora ili plana sanacije u okviru iste, dovela pružaoce usluga do borbe za egzistenciju, a održivost je postala nemoguća misija čak i za one sa najboljim indikatorima poslovanja.

Primjer: Cijene usluga po Metodologiji Agencije za 2024 godinu definisane su do juna 2023. godine, dok je primjena Granskog kolektivnog ugovora koja je značajno uvećala zarade zaposlenih počela krajem 2023. godine. Kako ovu rashodnu promjenu Metodologija nije uključila, odnosno rashodi su se povećali, dok su prihodi ostali isti, pružaocima usluga su počeli izazovi po pitanju likvidnog poslovanja, dok se početkom 2025. godine očekuje izvjestan udar na “džep” građana, koji će se po Metodologiji desiti uključivanjem navedene promjene u cijenu usluge.

Da će za građane i pružaoce usluga biti izazovno i tokom 2025. godine govori činjenica da će u nekim jedinicama lokalnih samouprava povećanjem cijena usluga ispaštati građani, dok će u drugim smanjenjem cijena na udaru biti pružaoci usluga.

Nakon višegodišnjih bezuspješnih apela i poziva Udruženja vodovoda Crne Gore svim zainteresovanim stranama koje djeluju u vodnom sektoru Crne Gore, a nakon što je “kap vode prelila čašu”, na 28. sjednici Upravnog odbora održanoj u Plavu 10. jula, 2024. godine zbog više nego alarmantne situacije kada je riječ o održivom funkcionisanju pružaoca usluga pripremljena je “Inicijativa za kreiranje povoljnog okruženja u vodnom sektoru Crne Gore” koju su potpisali svi izvršni direktori i direktorke društava koja se bave vodosnabdijevanjem, regionalnim vodosnabdijevanjem, odvođenjem i prečišćavanjem otpadnih voda, kao i Vodacoma.

Cilj Inicijative je informisanje kako zainteresovanih strana koje djeluju u ovoj oblasti, tako i ukupne javnosti o trenutnoj situaciju u kojoj se nalazi vodni sektor Crne Gore, kao i potencijalnim rješenjima koja će za rezultat imati stvaranje povoljnog okruženja, samim time i adekvatnih uslova za poslovanje pružaoca usluga, i na kraju, a najbitnije, smanjiti negativan uticaj na kvalitet životnog standarda građana, kao krajnjih korisnika”, navedeno je u reagovanju.