Udruženi u borbi za ljudska prava i bolji status RE zajednice

Udruženi u borbi za ljudska prava i bolji status RE zajednice

Od 14. do 18. oktobra u selu Donja Brezna, u Pivi, biće održan petodnevni edukativni kamp na kome će učešće uzeti 20 mladih iz romske i egipćanske zajednice koji će kroz niz modula razvijati vještine koje su im potrebne da postanu lideri u svojim zajednicama i uspješno vode radionice iz oblasti ljudskih prava. Kamp organizuje nevladina organizacija (NVO) Centar za romske inicijative (CRI) u okviru projekta „Udruženi u borbi za ljudska prava“.

„Tokom petodnevnog kampa učesnici će imati priliku da se upoznaju i razvijaju svoje vještine kroz različite module i teme, uključujući teorijsko i praktično razmatranje ugovorenih dječjih brakova, multidisciplinarni pristup postupanja nadležnih institucija, teoriju promjene, vršnjačko nasilje, diskriminaciju romske i egipćanske zajednice, zaštitu ljudskih prava, rodnu ravnopravnost, vršnjačku edukaciju, metodologiju rada sa školama i zajednicom, kao i osmišljavanje kampanje za obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava“, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuje Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative.

Seminar će voditi Nada Drobnjak, Slavko Milić, Žana Nikolić, Fana Delija, Sokolj Beganaj, Jelena Milić i Elvis Beriša.

Projekat „Udruženi u borbi za ljudska prava“ realizuje se uz podršku Američke ambasade u Crnoj Gori kroz Program malih grantova Demokratske komisije.

„Cilj projekta je da se unaprijedi stepen znanja o ljudskim pravima i ojačaju kapaciteti mladih aktivista/kinja iz zajednice Roma i Egipćana da postanu aktivni građani u promociji ljudskih prava i da svojim djelovanjem doprinesu pozitvnim promjenama u zajednici. Kroz niz aktivnosti i rad u zajednici u više crnogorskih gradova, projekat će doprinijeti tome da 20 mladih razviju vještine koje im omogućavaju da uspješno sprovode radionice i inicijative u zajednici“, navela je Delija.

Nadaju se i da će 530 mladih, odraslih i roditelja iz RE zajednice, koji će biti obuhvaćeni tokom realizacije pomenutog projekta, promijeniti stavove o dječjim brakovima i vršnjačkom nasilju i postati svjesni svojih rodnih uloga i normi u ostvarivanju ljudskih prava u porodici i društvu. U realizaciju projekta biće uključeno i 200 učenika iz RE zajednice koji će biti upoznati sa svojim pravima, ali i, vjeruju u CRI-u motivisani da nastave školovanje.