U svijetu je sve toplije, klimatske promjene uzimaju danak: Potrebna hitna reakcija

U svijetu je sve toplije, klimatske promjene uzimaju danak: Potrebna hitna reakcija

Talas visokih temeperatura ove sedmice dosegao je maksimum na svjetskom nivou.

Tako je početkom sedmice zabilježen najtopliji dan na Zemlji od kada se vrše mjerenja.

Naučnici odavno upozoravaju na klimatske promjene, koje sada uzimaju danak.

Sve toplija ljeta i blage zime, nova je realnost u kojoj živimo. Tako je početkom ove sedmice, u ponedjeljak 22. jula, zabilježen najtopliji dan na Zemlji od kada se vrše mjerenja, pokazuju podaci Evropske službe za klimatske promjene Kopernikus.

Globalna prosječna temperatura u ponedjeljak je iznosila 17,15 stepeni a time je nadmašen prethodni rekord, postavljen samo dan ranije. Sa nesnosnim vrućinama bore se ljudi širom svijeta.

Jasno je da klimatske promjene i njihov uticaj na životnu sredinu postaju sve uočljiviji.

Dan nakon što je rekord zabilježen, direktor Kopernikusa, istakao je da ova situacija zahtijeva hitnu reakciju ako želimo da usporimo rast temperatura na godišnjem nivou.

Visoke temperature uticale su i na južni dio Afrike, gdje je rekordna suša već uništila usjeve, pa glad prijeti milionima ljudi. Pet država je zbog toga moralo da proglasi nacionalnu katastrofu, upozorili su iz Ujedinjenih nacija.

Tropske vrućine nijesu zaobišle ni Crnu Goru, a najviša temperatura ove godine zabilježena je u Podgorici 18. jula. Po zvaničnim podacima, tog dana je u glavnom gradu bilo 40,9 stepeni.