U ruskom raketnom napadu poginula jedna osoba u Kijevu, oštećena elektroenergetska mreža

U ruskom raketnom napadu poginula jedna osoba u Kijevu, oštećena elektroenergetska mreža

Rusija je gađala Ukrajinu projektilima tokom jutarnjeg špica u četvrtak, ubivši najmanje jednu osobu u Kijevu i oštetivši energetsku infrastrukturu u crnomorskom regionu Odese, saopštili su zvaničnici.

Gomile ljudi sakrile su se u stanicama metroa u prijestonici tokom vazdušne uzbune širom zemlje pre nego što je Rusija sprovela poslednji u više od deset vazdušnih napada na električnu mrežu od oktobra koji su izazvali velike prekide tokom zime.

Rakete su uslijedile nakon napada dronom preko noći, jedan dan nakon što je Ukrajina obezbedila obećanje o glavnim borbenim tenkovima od Njemačke i Sjedinjenih Država da će pojačati svoje trupe – potez koji je razbesneo ruske zvaničnike.

Vazdušna odbrana je oborila 47 od 55 projektila, uključujući najmanje jednu hipersoničnu raketu Kh-47 Kinžal, rekao je general Valerij Zalužnji, vrhovni vojni komandant Ukrajine. Dvadeset nadolazećih projektila oboreno je u okolini Kijeva.

„Cilj Rusa ostaje nepromijenjen: psihološki pritisak na Ukrajince i uništavanje kritične infrastrukture“, napisao je on. „Ali ne možemo biti slomljeni!“

Portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je da je čak šest borbenih aviona Tu-95 poletelo iz arktičkog regiona Murmansk na severu Rusije i lansiralo rakete dugog dometa.

Vlasti u Kijevu su u jednom trenutku rekle da su sve pristigle rakete oborila protivvazdušna odbrana, ali su upozorile da pretnja nije prošla.

Nekoliko minuta kasnije, jake eksplozije potresle su dva okruga Kijeva. Gradske vlasti saopštile su da je 55-godišnji muškarac poginuo, a dve osobe ranjene kada su pogođene nestambene zgrade na jugu grada.

Premijer Denis Šmihal rekao je da su glavna meta Rusije energetski objekti i da su udari imali za cilj da liše Ukrajince „svetla i grejanja“ sa temperaturom u Kijevu ispod nule.

„Nažalost, pogođene su trafostanice. Ali situacija u energetskom sistemu ostaje pod kontrolom“, napisao je on na Telegramu.

Reporter Rojtersa čuo je zvuk projektila koji je leteo iznad glave na maloj visini, oko 30 km (19 milja) od Kijeva.

Dva kritična energetska infrastrukturna objekta oštećena su u regionu Odese, ali nije bilo povređenih, objavila je Okružna vojna uprava Odese na Telegramu.

Udari su prijavljeni u centralnom regionu Vinice, dok su zvaničnici Kijevske oblasti rekli da su kritična infrastruktura i stambene kuće oštećene kao rezultat napada dronom i projektilima.

U prestonici, Irina, pedesetogodišnja računovođa koja se nalazi u stanici metroa, rekla je da je zabrinuta za svog muža.

„Planirao je da ode u poštu ujutru, a sada se ne javlja na telefon“, rekla je ona.

Za vreme štrajkova na snegom prekriven Kijev spustio se jeziv zatišje, ali se život nakon toga brzo vratio u normalu. Zvaničnici Centralne banke objavili su nalaze svog sastanka o ključnim kamatnim stopama na brifingu iz sigurnosti neotkrivenog skloništa.

DTEK, najveći privatni proizvođač energije u Ukrajini, saopštio je da sprovodi hitno isključenje struje u Kijevu, okolnom regionu, kao i regionima Odese i Dnjepropetrovska zbog raketnih napada.

Ministar energetike German Galuščenko rekao je da su ispadi najviše pogođeni Kijevskom, Odeskom i Viničkom oblasti.

Vojska je tokom noći saopštila da je njena protivvazdušna odbrana oborila sva 24 dronova koja je poslala Rusija. Petnaest dronova je oboreno u okolini Kijeva, gde nema izvještaja o šteti.