U Podgorici obilježeno godinu dana od početka rata u Gazi: „Izrael postiže novi rekord užasa“

U Podgorici obilježeno godinu dana od početka rata u Gazi: „Izrael postiže novi rekord užasa“

„Večeras, prijatelji, okupljamo se u sjećanje na 42.000 Palestinaca, uključujući 17.000 djece i 12.000 žena, koje je izraelska kriminalna vojska brutalno ubila. Ali okupljamo se i zbog svih Palestinaca i Libanca koji i dalje trpe izraelske zločine. U Gazi i na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalim, moj narod i dalje ubijaju dok se suočavaju sa bombama, traumom, nedostatkom hrane, vode i ljekova“, naveo je Alhantouli.

„Ne, nije normalno, i zato moramo dalje podizati svoje glasove i pozivati na akciju kako bismo zaustavili ovu izraelsku mašinu za ubijanje, za dobro onoga što je ostalo od ljudskih vrijednosti. Volio bih da mogu izgovoriti svako pojedinačno ime ili ispričati priču o palestinskom i libanskom djetetu koje je ubijeno, ranjeno ili ostalo bez roditelja, jer oni nisu brojevi, oni su životi, oni su naša nada, i zato ih Izrael cilja. U sjećanje na sve njih, na one koji još uvijek pate, nikada nećemo odustati dok pravda, sloboda i ne budu postignute“, dodao je.

On se zahvalio građanima Crne Gore na kontinuiranoj solidarnosti i podršci Palestini.

Kako je saopšteno iz ambasade Palestine, prisutnima se obratila i pjesnikinja Lejla Kašić govorivši stihove Mahmuda Derviša, „najvećeg pjesnika među palestinskim narodom i jednim od simbola otpora“.