U Kotoru otvoren novi gradski park vrijedan 900.000 eura

U Kotoru otvoren novi gradski park vrijedan 900.000 eura

Novosagrađeni Veliki gradski park svečanio je otvoren u Kotoru uz prisustvo mnoštva građana i gostiju.

Novouređena zelena površina namijenjena za rekraciju i odmor građana a koju je izgradila Opština Kotor, prostire se na skoro 12.000 metara kvadratnih na nekada zapuštenom prostoru napuštene stare kotorske livnice.

Novi kotorski gradski park sastoji se od šest različitih funkcionalnih cjelina, od savremenog dječijeg igrališta do zone za kućne ljubimce, kao i amfiteatra na otvorenom i kupole za održavanje različitih kulturnih i zabavnih događaja.

Uz šetne i trim stazu, tu je i prostor sa ležaljkama namijenjen odmoru, a sam park karakteriše autohtono mediteransko drveće i nisko rastinje. Park je zvanično otvorila mlada šahistkinja Darija Majer, koja je prethodno sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem i Perom Miloševićem, predsjednikom Udruženja penzionera Kotor, simbolično zasadila sadnice drveća.

Jokić je poručio kako je realizacija projekta trajala preko šest godina.

„Tek u decenijama ispred nas znaćemo koliko je današnji dan velik. Kineska mudrost kaže, ukoliko misliš na narednu godinu, posij sjeme, ukoliko misliš na narednu deceniju, posadi drvo. Mi smo misleći na naredni vijek, zasadili ovaj park ovdje. Nalazi se na jednom od najljepših mjesta u našem gradu, koje je do sada predstavljalo crnu tačku. Ovo je bila posljednja prilika za ovaj grad da stvori ovakav prostor“, kazao je Jokić, naglasivši kako novi Veliki gradski park predstavlja „naš legat i našu zaostavštinu za decenije i vijek ispred nas“.

On se posebno obratio najmlađim Kotoranima – djeci koja će narednih decenija rasti zajedno sa florom u novom parku i uživati u njemu.

„U decenijama iza, u ovom gradu, smo se životu učili kroz pjesmu pjesnika Ljubivoja Ršumovića koja kaže da se domovina brani rekom i ribom u vodi, i visokom tankom smrekom što raste u slobodi“, kazao im je Jokić, poručujući mladim naraštajima Kotorana da vole i štite svoj grad i ovdašnji prepoznatljivi, svjetski vrijedan prirodni i kulturni ambijent.

Otvaranje novog parka u Kotoru popraćeno je bogatim sadržajima za djecu poput streljaštva, igre šaha, crtanjem, bojanjem i igrom na mobilijaru, kao i muzičkim programom u kojem su učestvovali Gradska muzika Kotor i bendovi „Fankulo“ i „Crveno i crno“.

Park je urađen po projektu Enforma studija iz Kotora, a revident je bio “All Ing” d.o.o. Kotor, dok je same građevinske radove izvela firma Bomakos“ d.o.o. iz Podgorice.

Ukupna vrijednost investocije premašila je 900.000 eura.