Tužilaštvo: Psihijatri utvrdili da Katniću nije pomućena percepcija, vrijeđao je prvog branioca

Tužilaštvo: Psihijatri utvrdili da Katniću nije pomućena percepcija, vrijeđao je prvog branioca

Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da su protekle sedmice angažovana dva vještaka psihijatra da procijene da li je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u stanju da prati istragu.

Iz SDT-a su naveli da još uvijek nijesu donijeli naredbu o psihijatrijskom vještačenju Katnića, niti je po zahtjevu SDT-a on pregledan od strane doktora medicine.

Dodali su u saopštenju da su psihijatru konstatovala da je Katnić „nepomućene percepcije i sposoban za rasuđivanje“, a od Višeg suda zatraženo je da se angažuje i treći vještak koji će provjeriti njegovo psihofizičko stanje.

„Dana 22. aprila ove godine Katnić je podnio zahtjev da prisustvuje svim dokaznim radnjama i da mu je od tog trenutka omogućeno da, pored postavljenog branioca i lično prisustvuje saslušanjima svih svjedoka, postavlja pitanja svjedocima i iznosi primjedbe na njihove iskaze. Tako je okrivljeni prisustvovao saslušanjima četiri svjedoka, obavljenim 25. i 30. aprila, nakon čega je,po svom pisanom zahtjevu podnijetom preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, 3. maja ponovo saslušan i on sam, kada je dopunio odbranu koju je ranije iznio, dok mu je danas omogućeno i da prisustvuje dokaznoj radnji vještačenja“, navodi se u saopštenju.

Podsjetili su da je branilac po službenoj dužnosti Katniću, u skladu sa članom Zakonika o krivičnom postupku, određen kada je donijeto rješenje o njegovom zadržavanju.

„Branioca po službenoj dužnosti je okrivljenom postavio glavni specijalni tuzilac, po redosljedu sa spiska Advokatske komore Crne Gore. Postavljeni branilac je na lični zahtjev razriješen, 2. maja ove godine, u cilju zaštite njegove ličnosti od daljeg vrijeđanja i omalovažavanja od okrivljenog, koje je kulminiralo 30. aprila, kada je ispred prostorije i u prostoriji za saslušanje, u prisustvu specijalnih tužilaca i branilaca okrivljenih, okrivljeni M. K. vrijeđao svog branioca. Odmah nakon donošenja rješenja o razrješenju postavljenog branioca, okrivljenom je postavljen drugi branilac po službenoj dužnosti, po redosljedu sa spiska Advokatske komore Crne Gore“, zaključeno je u saopštenju.